Interpol acceptă cererea R. Moldova și va examina repetat cazul lui Vlad Plahotniuc
Comisia pentru Control al Fișierelor Interpol a acceptat luni, 25 noiembrie, cererea Procuraturii Anticorupție (PA), de revizuire a deciziei, din iulie 2020, prin care a fost respinse solicitării R. Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Vlad Plahotniuc. Astfel, Comisia Interpol urmează să examineze din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc, anunță PA.
Din aprilie 2024, PA investighează o schemă de corupție prin care au fost afectate deciziile Comisiei Interpol de a bloca Notificări Roșii și anunțuri în căutare internațională. Pe baza probelor și informației acumulate în acest dosar, în octombrie 2024, PA a solicitat Interpol revizuirea deciziei din iulie 2020.
„Pe baza acestei cereri, DCPI – autoritatea centrală a Republicii Moldova pentru cooperare cu INTERPOL – a expediat un demers către INTERPOL pentru revizuirea deciziei de respingerea solicitării R. Moldova de anunțare în căutare internațională a lui Vladimir Plahotniuc. La 25 noiembrie 2024, noul șef al DCPI, a informat Procuratura Anticorupție despre decizia Comisiei INTERPOL, care a acceptat cererea Republicii Moldova de a revizui și examina din nou cazul lui Vladimir Plahotniuc pe baza noilor circumstanțe”, anunță Procuratura Anticorupție.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Amintim că, în octombrie 2019, R. Moldova a solicitat anunțarea în căutare prin intermediul Interpol a lui Vladimir Plahotniuc, în privința căruia a fost emis un mandat de arest pentru infracțiunea de spălare de bani în investigația denumită generic „Frauda Bancară”.
În iulie 2020, Comisia Interpol a informat R. Moldova că, la solicitarea lui Vladimir Plahotniuc, cauza respectivă a fost examinată de către Comisie și a fost adoptată decizia de a respinge cererea R. Moldova, fiind radiate din sistemul Interpol toate datele în privința lui Vladimir Plahotniuc.
Potrivit PA, solicitările suplimentare către Interpol din partea R. Moldova în privința lui Vladimir Plahotniuc, pe parcursul anilor 2021-2022, au rămas fără răspuns.
În cadrul anchetei comune între R. Moldova și Franța, pornită în aprilie 2024, Procuratura Anticorupție investighează o presupusă schemă de corupție prin care funcționari publici din R. Moldova și din alte țări, primeau mită pentru a obține blocarea Notificărilor Roșii emise de Interpol în privința infractorilor din diferite țări aflați în căutare internațională.
În vara acestui an, oamenii legii au efectuat mai multe percheziții. În urma acestui scandal cu „notificările roșii” din sistemul Interpol, șapte angajați ai biroului Interpol din R. Moldova au fost suspendați din funcții, inclusiv șeful instituției, Viorel Țentiu. În prezent, Direcția de cooperare polițienească internațională și integrare europeană a MAI este condusă de Gabriela Cristea.