Internaut: „Unde sunt rachetele antigrindină?”. Ce spune Ministerul Agriculturii
După ploile puternice cu grindină de ieri, unii internauți au publicat postări în care se întrebau nedumeriți „unde sunt rachetele anti-grindină”, menționând că le-au fost avariate bunurile. În acest context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) a anunțat astăzi că sistemul antigrindină a lucrat marți până aproape de miezul nopții, fiind lansate aproape 500 de rachete.
„Începând cu ora 15:43 până la ora 22:53, Serviciul Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice (Serviciul Antigrindină) a efectuat operațiuni de influențe active asupra norilor cu pericol de grindină. În acest proces au fost implicate unitățile speciale din Edineț, Soroca, Sîngerei, Cornești și Călărași. În urma influențelor active au fost lansate 495 rachete antigrindină și au fost prelucrați 54 nori cu pericol de grindină”, notează MAIA.
Potrivit instituției, Serviciul Special nu are voie să lanseze rachete antigrindină în zona frontierei de stat, deasupra localităților cu o populație mai mare de zece mii de locuitori, precum și în cazurile restricției aviatice.
„În prezent, Serviciul Special are în stoc 4. 200 rachete antigrindină, ceea ce asigură fiecare punct rachetar, în medie, cu câte 32 rachete, atât de rază scurtă, cât și de rază lungă de acțiune. Din cele circa 3 milioane ha de terenuri agricole din R. Moldova, doar 1.665.000 ha sau 55% sunt protejate de fenomenele meteo extreme prin intermediul a 12 unități speciale ale Serviciului Antigrindină, care dispun de 132 puncte rachetare”, au precizat responsabilii de la Minister.
În luna aprilie a anului curent, directorul adjunct al Serviciului Antigrindină, Vasile Aghenie, declara că Bulgaria a rămas unicul furnizor de rachete antigrindină pentru R. Moldova, după ce Chișinăul a reziliat contractul cu Moscova din cauza războiului din Ucraina.
Potrivit Radio Moldova, în acest an, Guvernul a alocat 20 de milioane de lei pentru achiziționarea rachetelor antigrindină. Prețul unei rachete antigrindină de rază scurtă constituie 270 de euro, în timp ce o rachetă cu rază lungă costă 400 de euro. În acest an