Inflația anuală în R. Moldova: Fructele și legumele, printre produsele care s-au scumpit cel mai mult în 2023

Inflația anuală în R. Moldova: Fructele și legumele, printre produsele care s-au scumpit cel mai mult în 2023
Imagine simbol. Sursa foto: Piața Centrală / Facebook 

În ultimele 12 luni, inflația în R. Moldova a constituit 4,2%, cifra fiind în scădere cu 26,02% față de anul 2022. Datele furnizate de Biroul Național de Statistică (BNS) arată că prețurile medii pentru produsele alimentare și nealimentare s-au majorat cu câte 4,6%, iar cele ce țin de serviciile prestate populaţiei - cu 2,5%.

Dacă e să vorbim despre produsele alimentare, cel mai mult s-au scumpit fructele și legumele, cu câte circa 12%. Cu peste 3% procente s-a scumpit carnea, conservele din carne, laptele și produsele lactate. Concomitent, prețul pâinii s-a majorat cu 2,2%.

Cu toate acestea, pe parcursul anului 2023 s-au înregistrat și ieftiniri. Mai exact, este vorba despre prețul uleiului vegetal, care a scăzut cu 2,1% și cel al zahărului, care s-a ieftinit cu 4,1%.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, moldovenii trebuie să scoată acum din buzunar 162 lei pentru produsele alimentare care în 2020 costau 100 de lei.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Am prognozat o inflație mică în acest an, dar avem totuși un gust amar, cauzat de inflația foarte mare din precedenții doi ani. Cumulativ, în ultimii 3 ani, prețurile au crescut în mediu cu 54,6%, iar produsele alimentare s-au scumpit în acești 3 ani în mediu cu 62%”, precizează expertul.

Cât despre mărfurile nealimentare, BNS notează că scumpirile au fost determinate de majorarea prețurilor la încălțăminte și confecții – cu 9,6%, și respectiv, 5,8%, dar și prețurile materialelor de construcție – cu 4,3%.

„Cu referire la serviciile prestate populației, pe parcursul anului 2023, s-au majorat prețurile la serviciile de alimentare cu apă și de canalizare – cu 24,6%, serviciile transportului de pasageri – cu 20,8% (s-a înregistrat o creștere semnificativă a prețurilor la serviciile transportului aerian de pasageri – de 2,3 ori), serviciile de alimentație publică – cu 6,5%”, menționează Biroul Național de Statistică..

Vestea bună este că tarifele reglementate de furnizare a energiei electrice s-au diminuat cu circa 43%, iar serviciile de furnizare a gazelor naturale – cu 12,1%, luând în considerare compensațiile acordate de către Guvern consumatorilor casnici.