Încălzirea centralizată, apa caldă și gazele naturale, sistate în mai multe localități din stânga Nistrului

Încălzirea centralizată, apa caldă și gazele naturale, sistate în mai multe localități din stânga Nistrului
Imagine - simbol. Sursa foto: Diego Herrera/SOPA Images

Încălzirea centralizată și furnizarea apei calde au fost sistate în mai multe localități din Stânga Nistrului. Doar câteva instituții medicale și instituții publice sunt conectate la căldură, scrie Zona de Securitate. Totodată, începând cu ora 12:00, au fost oprită aprovizionarea cu gaze naturale a caselor la sol și blocurilor multietajate cu încălzire autonomă. Gazul va fi menținut pentru gătit și doar până când există presiune în rețea.

Compania „Tiraspoltransgaz” a anunțat că în legătură cu sistarea livrărilor de gaze către regiunea transnistreană, gazele naturale vor fi deconectate, începând cu ora 12:00, din 1 ianuarie 2024.

Obiectele deconectate:

  • Case cu cazane pe acoperiș (care asigură încălzirea);
  • Case particulare în orașe, sate și localități (dacă deconectarea este posibilă);
  • Blocuri de apartamente cu încălzire autonomă.
  • Blocuri de apartamente conectate la aceeași conductă de gaze ca și casele particulare (dacă deconectarea este posibilă).

În blocurile de apartamente, gazul pentru gătit va fi disponibil doar până când presiunea din rețea scade la un nivel critic.

Zona de Securitate scrie că potrivit informațiilor disponibile, ieri și în această dimineață, apa din sistemele de încălzire ale blocurilor de locuințe din orașele regiunii a fost evacuată. În prezent, energia electrică este disponibilă, iar apa rece va fi furnizată atâta timp cât va exista curent electric.

Sursa citată scrie că în localitățile controlate de autoritățile constituționale, dar care sunt conectate la sistemul de aprovizionare cu gaz din regiune, a fost deconectat și gazul natural. Printre acestea se numără: Varnița, Cocieri, Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă, Pârâta, Pohrebea și Vasilievca, Copanca, Hagimus și Fârlădeni.

Cele mai vulnerabile rămân însă satele Varnița și Copanca, care, pe lângă dependența de gaz, sunt conectate și la aceeași sursă de energie electrică provenită exclusiv din regiune.

Regiunea ar dispune de rezerve de cărbuni pentru acoperirea necesităților proprii de energie electrică și căldură timp de 50 de zile. Ar mai exista și o rezervă de gaze naturale în conducte, care va fi folosită pentru aprovizionarea spitalelor.