În R. Moldova, peste 73% dintre femei „trăiesc în violență”. Ce arată datele unui studiu
În R. Moldova, peste 73% dintre femei „trăiesc în violență”, arată datele unei cercetări efectuate de Coaliția națională „Viață fără Violență”, publicate luni, 25 noiembrie, când este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței împotriva Femeilor.
Cercetarea „Factorii culturali, sociali și economici” scoate la suprafață situațiile dificile prin care trec fetele și femeile din R. Moldova de la vârste tot mai fragede. De la abuzul emoțional, umilință, șantaj, agresiunea fizică, până la cea sexuală. Toate acestea lasă amprente care cu greu mai pot fi șterse.
Dependența financiară de abuzator și incapacitatea de a se întreține sunt bariere semnificative pentru a lua decizia de a părăsi relațiile abuzive, se constată în cerecetare.
Aproximativ 60 % dintre femeile respondente la cercetare au menționat că au fost victime, iar aproximativ 43 % au fost martore. Femeile care s-au identificat ca martore au indicat în calitate de agresor tatăl. Totodată, 49 % dintre femei și-au identificat soțul sau partenerul, actualul sau fostul, ca agresor. Majoritatea femeilor au vârste cuprinse între 31 și 40 de ani.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
„În această perioadă, femeile sunt mai vulnerabile pentru că sunt în concediul de maternitate sau de îngrijire a copilului, ceea ce le face dependente financiar într-o mai mare măsură de soțul sau partenerul lor. Pentru acest grup de vârstă, sentimentul de rușine este primul factor care influențează decizia lor de a nu povesti despre violență și de rămâne în relații abuzive”, explică autorii studiului.
Majoritatea femeilor participante la cercetare notează înrăutățirea stării de sănătate mintală și fizică ca urmare violenței și schimbări psihologice și fiziologice: creșterea anxietății, tulburări de somn, pierderea încrederii în sine, dificultăți de a crea și menține relații personale și sociale și în îndeplinirea rolului de părinte.
Cercetarea include și recomandările pe care femeile-victime, principalele beneficiare ale serviciilor de asistență, le au pentru autoritățile responsabile să le protejeze. Acestea vor fi prezentate public în următoarele 16 zile, pe durata campaniei naționale „16 zile de activism împotriva violenței în bază de gen”, lansate astăzi de autoritățile de la Chișinău.
La chestionar, care s-a desfășurat online, au participat 300 de femei din R. Moldova.
Dacă te afli într-o relație abuzivă, să știi că nu ești singură. 21 de organizații membre ale Coaliției Naționale „Viața fără violență” sunt întotdeauna pregătite să te ajute și să-ți ofere gratuit asistență psihologică, socială și juridică. Raportează cazurile de violență la: 112; telefonul de Incredere pentru Femei 0 8008 8008 sau la una dintre organizațiile membre: https://stopviolenta.md/26-structura-coaliei.html.