R. Moldova marchează Săptămâna de conștientizare a consumului de sare. Pericolul consumului excesiv

Atenție la câtă sare consumați. Folosită în exces aceasta poate duce la afecțiuni grave, spun specialiștii din sănătate.
În R. Moldova, în perioada 11-17 mai curent, este marcată Săptămâna de conștientizare a consumului de sare, o inițiativă care are ca obiectiv informarea populației despre efectele excesului de sare asupra sănătății și promovarea unor alegeri alimentare mai echilibrate, informează Ministerul Sănătății.
Consumul excesiv de sare poate duce la afecțiuni grave, precum hipertensiunea arterială, bolile cardiovasculare, accidentele vasculare cerebrale și bolile renale, atenționează medicii.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, consumul zilnic de sare nu ar trebui să depășească 5 grame (aproximativ o linguriță). Astfel, se estimează că aproximativ 2,5 milioane de decese ar putea fi prevenite în fiecare an,
Specialiștii din sănătate spun că micile schimbări în obiceiurile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra prevenției bolilor cronice și îmbunătățirii stării generale de sănătate a oamenilor.
RECOMANDĂRI
- reduceți consumul de sare până la 5g/zi = o linguriță de sare;
- înlocuiți sarea cu verdețuri și condimente naturale, precum lămâia, oțetul, mărarul, pătrunjelul, rozmarinul etc;
- cultivați obiceiuri alimentare sănătoase copiilor;
- consumați cât mai multe produse neprocesate;
- înlăturați solnița de pe masă;
- renunțați definitiv la sare, pentru că dăunează sănătății;
- dați prioritate sării iodate.