În R. Moldova a fost depistat încă un focar de pestă porcină. De această dată, la o fermă din Criuleni

În R. Moldova a fost depistat încă un focar de pestă porcină. De această dată, la o fermă din Criuleni
Sursa foto: Octavian Grigorescu's Images

Pe teritoriul R. Moldova a fost depistat încă un caz de pestă porcină africană (PPA). De această dată, este vorba despre o fermă din satul Cimișeni, raionul Criuleni, unde sunt peste 45.000 de porci. Localitatea se află la circa 20 de kilometri distanță de Roșcani, unde acum câteva zile a fost confirmat un focar de PPA la o fermă cu 65.000 de porci.

„Prezența virusului a fost confirmată aseară târziu, în urma testelor de laborator, din probele recoltate de la porcii suspecți la boală. Astfel, în această dimineață, a fost convocată Comisia pentru Situații Excepționale din regiune, care a aprobat măsurile necesare pentru eradicarea focarului de PPA, precum și de prevenire a răspândirii bolii în afara acestuia”, precizează Agenția Națională pentru Sănătate Alimentară (ANSA).

Regiunea fermei a fost izolată, au fost introduse măsuri de carantină și stabilite zonele de protecție și supraveghere. Specialiștii ANSA, cu sprijinul medicilor veterinari și angajaților întreprinderii, au demarat un plan de măsuri pentru eradicarea, cât mai rapidă, a focarului și evaluarea completă a situației.

Potrivit Est-Curier, ferma aparține întreprinderii „Porco Bello”. Președintele raionului Criuleni, Alexandru Carțîn a precizat, că bugetul raional nu va suferi din cauza paralizării activității acestei ferme, însă „Porco Bello” este unul dintre agenți economici mari regiune care face defalcările direct în bugetul țării.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totuși, Carțîn a precizat că subdiviziunea teritorială репtru siguranța alimentelor și ANSA vor рrорuпе compartimentarea măsurilor de еrаdiсаrе, bazate ре factorul de risc și soluțiile pentru implementarea lor. Cu alte cuvinte - sacrificarea animalelor din singura hală unde s-a depistat virusul, cu separarea strictă a acesteia de restul fermei.

Solicitat de Est-Curier, administratorul întreprinderii, Andrei Volcinschi, a spus că nu se cunoaște cum a pătruns virusul pe teritoriul exploatației. La data de 1 februarie curent, în satul Cimișeni a fost impusă prima carantină de PPA din acest an, iar complexul de creștere a porcilor a instituit măsuri drastice de control, pentru a limita la maximum contactul porcilor crescuți în fermă cu mediul din afara exploatației.

„Am făcut tot posibilul, am înăsprit măsurile de biosecuritate, ca să minimalizăm riscurile. Nu înțelegem cum a putut să pătrundă. Nouă ni s-au ridicat restricțiile sâmbătă, pe data de 15 martie, și ieri - iată… Avem în jur de 45 de mii de capete, cota noastră de piață în R. Moldova este 20-25%. Sperăm că statul o să intervină cu despăgubirile, dar asta durează vreo jumătate de an, până când comisia evaluează toate pierderile” – a spus Andrei Volcinschi.

De la începutul lunii martie, pe teritoriul R. Moldova au fost înregistrate nouă focare de PPA: unul în localitatea Ghidighici, municipiul Chișinău; patru în localitățile Chetrosu, Bulboaca, Roșcani, Telița, raionul Anenii Noi; două în satul Copceac, raionul Ceadîr-Lunga; unul la o fermă de porci din raionul Anenii Noi - unde urmează a fi sacrificate 65.000 de animale; ultimul - la ferma de porci din raionul Criuleni.

În total, de la începutul anului 2025, au fost identificate 31 de focare, dintre care 19 au fost eradicate cu succes. La moment, toate pagubele și consecințelor acestora sunt evaluate de comisiile pentru situații excepționale din fiecare regiune în parte.

Localnicii din vecinătatea satului Roșcani, indignați că cei 65.000 de porci vor fi înhumați aproape de casele lor
Cadavrele celor 65 de mii de porci de la ferma din Roșcani, unde a fost confirmat un focar de pestă porcină, vor fi înhumate la marginea localității, în vecinătatea satelor Calfa și Calfa Nouă. Decizia i-a nemulțumit pe localnici, care au protestat și au cerut identificarea unui alt loc pentru
La ferma din Roșcani vor fi sacrificați peste 65.000 de porci. În localitate au fost chemați zeci de veterinari
Peste 65.000 de porci de la una dintre cele mai mari ferme din țară vor fi sacrificați și înhumați. Se întâmplă în satul Roșcani, din raionul Anenii Noi, după ce în cadrul exploatației zootehnice a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Potrivit corespondentului postului TV8, la nimicirea