În primul trimestru 2025, banii trimiși în țară de moldovenii stabiliți în străinătate au fost tot mai puțini

În primul trimestru 2025, banii trimiși în țară de moldovenii stabiliți în străinătate au fost tot mai puțini
Sursa foto: News.Maker.md

În primele luni ale anului curent, banii trimiși în țară de moldoveni au fost mai puțini cu 14,8 milioane dolari față de aceeași perioadă a anului trecut, conform unei analize efectuate de expertul economic Veaceslav Ioniță. Potrivit economistului, acesta reprezintă „cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani”.

O analiză realizată de expertul economic Veaceslav Ioniță arată că în ianuarie-martie 2025 moldovenii stabiliți în străinătate au trimis în țară 356 milioane de dolari. Suma este în scădere cu 14,8 milioane de dolari față de aceeași perioadă a anului trecut.

„De la o valoare anuală de 1,8 miliarde de dolari transferuri, noi am coborât și suntem stabili mai mult de un an de zile la 1,6 miliarde de dolari sau cu 200 de milioane mai puțin”, a precizat economistul.

Ioniță subliniază că sumele raportate oficial reprezintă doar „vârful icebergului”. Astfel, în realitate, fluxurile valutare includ și bani aduși fizic de moldoveni reveniți temporar acasă, sume transmise informal prin rude sau curse auto utilizarea cardurilor bancare emise în străinătate, estimate la peste 100 milioane de dolari anual. Un indicator mai precis al volumului real de bani ajunși în R. Moldova îl reprezintă vânzările nete de valută de către populație.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Anul trecut, acestea au cifrat trei miliarde de dolari, ceea ce constituie de aproape două ori mai mult decât transferurile oficiale.

Diferența majoră s-a accentuat în ultimii ani și din cauza impactului refugiaților ucraineni, care ar fi contribuit cu aproximativ 400 milioane de dolari anual la aceste vânzări, susține economistul.

Mai mult, o parte din valută provine și din economia informală, iar o proporție semnificativă a banilor părăsește țara prin achiziții auto externe, turism extern și cumpărături peste hotare.

„Remitențele reale, inclusiv transferuri informale, sunt de aproape 3 miliarde USD anual – dublu față de cifra oficială​ a transferurilor și poate fi urmărită la vânzările de valută ale persoanelor fizice”, a menționat Veaceslav Ioniță.

Potrivit economistului, R. Moldova rămâne în continuare dependentă de intrările de valută din exterior, care asigură finanțarea consumului și echilibrul pieței valutare.