În perioada concediului de maternitate, femeile pot beneficia concomitent de salariu și de indemnizație
Femeile însărcinate care aleg să activeze în perioada concediului de maternitate pot beneficia concomitent de salariu și indemnizație de maternitate acordată lunar, conform noilor prevederi ale cadrului normativ, aprobate recent. Ministerul Muncii și Protecției Sociale a lansat o rubrică online de întrebări și răspunsuri cu genericul „Întrebarea săptămânii”, iar ultima a fost cu referire la salariu și indemnizație.
Continuarea sau reluarea activității de muncă se face în baza cererii scrise a salariatei, cu prezentarea concluziei medicale privind starea de sănătate, eliberată de instituția medico-sanitară la care se află la evidență, și de comun acord cu angajatorul, explică Ministerul Muncii și Protecției Sociale.
Activitatea de muncă în perioada concediului prenatal nu poate depăși 36 de săptămâni de sarcină.
Concediu de maternitate, care include concediul prenatal şi concediul postnatal, se acordă începând cu a 30-a săptămână de sarcină, pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, iar în cazul naşterilor complicate ori a naşterii a doi copii – de 140 zile calendaristice.
În cazul sarcinilor cu trei şi mai mulţi copii, indemnizaţia de maternitate se acordă la termenul de 24 săptămâni de sarcină, pe o perioadă de 182 de zile calendaristice.
Pe perioada concediului de maternitate, femeile asigurate au dreptul la indemnizaţie de maternitate care se acordă lunar, în mărime de 100% din venitul mediu lunar asigurat realizat în ultimele 12 luni calendaristice premergătoare lunii producerii riscului asigurat.
Totodată, conform noilor prevederi, indemnizația de maternitate poate fi calculată din venitul asigurat al unuia dintre soții asiguraţi, care va determina o valoare mai mare a indemnizației de maternitate.
De această indemnizație beneficiază și femeile neasigurate, din contul venitului asigurat al soțului, dacă acesta confirmă un stagiu total de cotizare de cel puţin 3 ani sau de cel puţin 9 luni în ultimele 24 de luni premergătoare datei producerii riscului asigurat.