Gazprom ar urma să reia „în scurt timp” livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană

Gazprom ar urma să reia „în scurt timp” livrările de gaze naturale către regiunea transnistreană
Sursa foto: novostipmr.com

Pretinsul liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, revenit recent de la Moscova, anunță că „în curând” va fi reluată livrarea gazelor rusești către regiunea transnistreană. Krasnoselski nu a a anunțat pe ce rută rută va fi livrat gazul natural către regiune, transmite presa de la Tiraspol.

Gazul rusesc ar urma să fie livrat sub formă de ajutor umanitar, în cantități necesare pentru populația și întreprinderile din regiune. Krasnoselski a menționat că negocierile s-au desfășurat la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse. Declarațiile au fost făcute miercuri, 15 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă.

La sfârșitul săptămânii trecute, mai exact, pe data de 10 ianuarie, pretinsul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a zburat la Moscova pentru a discuta despre criza energetică din regiunea transnistreană.

Zona de Secruitate scrie că Vadim Krasnoselski nu deține cetățenia R. Moldova și nici permis de ședere în țara noastră, astfel deplasarea acestuia, ieșirea și întoarcerea în țară este posibilă prin decizie politică, fără temei legal.

Președinta Maia Sandu a declarat vizita lui Krasnoseslki a fost permisă pentru a demonstra că nu există „impedimente din partea Chișinăului de a găsi soluții pentru criza gazelor”.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Exporturile de gaze rusești prin Ucraina au fost oprite în ziua de Anul Nou, după ce Kievul a refuzat, din cauza războiului, să prelungească contractul de tranzit cu gigantul energetic rus Gazprom. Regiunea transnistreană nu mai primește gaze rusești și, respectiv, malul drept al Nistrului nu mai primește energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan.

Din prima zi a anului nou, Centrala de la Cuciurgan a trecut la utilizarea cărbunelui pentru producerea energiei electrice, iar mii de consumatori din stânga Nistrului au rămas fără gaze naturale, energie termică și apă caldă. Din 3 ianuarie, localitățile din stânga Nistrului sunt afectate de întreruperi programate de energie electrică.

Localitățile de pe malul drept al Nistrului, potrivit Chișinăului, sunt asigurate cu gaze naturale pentru întreg sezonul de încălzire. Cât privește energia electrică, volumul necesar pentru consumul zilnic este asigurat din producerea locală și importuri din România, însă la prețuri mult mai mari. Cetățenii sunt îndemnați să consume eficient și rațional energia.