În capitală au fost raportate două cazuri de oreion. Cetățenii, îndemnați repetat să se vaccineze
În municipiul Chișinău au fost raportate două cazuri de oreion (cunoscută și ca oreion parotidita epidemică) - o boală infecțioasă, manifestată frecvent prin mărirea glandelor salivare parotide, aflate în apropierea urechilor. Cu precizări în acest sens a venit șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS), Vladimir Bolocan.
„Pe această cale, amintim ca toți să se vaccineze de rujeolă, rubeolă și oreion, or este o singură vaccină care poate preveni trei maladii destul de periculoase, care, din păcate, nu au tratament specific”, a declarat Bolocan în cadrul ședinței Primăriei din 2 decembrie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Potrivit Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în R. Moldova, oreionul se transmite pe cale aeriană, prin picături rezultate din tusea, strănutul persoanelor bolnave, precum și obiectele contaminate cu saliva bolnavului. Aproximativ o treime din cei infectați cu virusul oreionului nu prezintă simptome de boală.
Boala afectează mai ales copiii cu vârsta între 5 și 15 ani, dar poate afecta și persoanele adulte. În cazul infectării, de rând cu glandele salivare, suferă pancreasul, testiculele, ovarele. Complicațiile sunt rare, dar severe (sterilitate, meningoencefalită).
Ultima epidemie de oreion în R. Moldova a fost înregistrată în perioada anilor 2007-2008, cu peste 30 mii de cazuri.