În capitală au fost confirmate două cazuri de meningită. Ambii pacienți sunt copii și se află în stare gravă

Doi copii au fost diagnosticați cu meningită. Pacienții au fost internați în Spitalul Clinic Municipal de Boli Contagioase de Copii din capitală și se află în stare gravă, dar stabilă. Cu un anunț în acest sens a venit șeful adjunct al Direcției Generale Asistență Medicală și Socială (DGAMS) din cadrul Primăriei Chișinău, Vladimir Bolocan.
„Analizele de laborator a lichidului cefalorahidian au confirmat prezența Neisseria meningitidis. (...) Se depun toate eforturile de a acorda asistența necesară și a micșora riscurile asociate acestei boli, cu însănătoșirea ulterioară a copiilor”, a declarat Vladimir Bolocan în cadrul ședinței Primăriei din 10 februarie.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Meningita este o inflamație a membranelor de protecție care învelesc creierul și măduva spinării, cunoscute sub denumirea colectivă de meninge. Inflamația poate fi provocată de infecția cu virusuri, bacterii sau alte microorganisme, sau, în cazuri mai rare, de anumite medicamente. Afecțiunea poate fi letală din cauza proximității inflamației față de creier și măduva spinării.
Cele mai frecvente simptome ale meningitei includ: durere de cap și redoare (înțepenirea cefei) asociate cu febră, confuzie sau nivel scăzut de conștiență, vărsături și intoleranță la lumină (fotofobie) sau zgomot (fonofobie). De regulă, copiii prezintă numai simptome nespecifice, cum sunt iritabilitatea și somnolența. Prezența unei erupții cutanate poate indica o anumită cauză a meningitei; de exemplu, meningita cauzată de meningococ poate fi însoțită de o erupție cutanată caracteristică.
În cazul adulților, cel mai frecvent simptom de meningită este durerea de cap severă, urmat de rigiditatea cervicală (incapacitatea de a înclina capul înainte din cauza înțepenirii mușchilor cefei și a tensiunii musculare sporite).