În acest an, înscrierea la universitățile din R. Moldova se va face exclusiv online

În acest an, înscrierea la universitățile din R. Moldova se va face exclusiv online
Sursa foto: Europa Liberă Moldova

Din acest an, înscrierea la toate universitățile din țară se va face exclusiv online. Ministrul Educației, Dan Perciun, a precizat că acum se fac ultimele ajustări la sistemul e-Admitere - platforma unde vor fi depuse dosarele. Candidații vor putea aplica la cel mult trei universități și la câte trei specialități în fiecare. Rectorii consideră că trecerea pe online și centralizarea depunerii dosarelor va eficientiza procesul de admitere, transmite Moldova 1.

Pentru a participa la concursul de admitere, viitorii studenți vor trebui să-și facă un cont în sistemul informațional unic e-Admitere, introducând doar codul personal din buletinul de identitate.

Sistemul va genera și extrage date din bazele deja existente, inclusiv diploma de bacalaureat sau cea de absolvire a colegiului, cu toate notele. Excepție vor face potențialii studenți din stânga Nistrului, despre care nu există date în sistemele guvernamentale. Ei vor trebui să includă diplomele cu note. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, sistemul e-Admitere va fi testat pe parcursul lunii iunie, iar din iulie va fi folosit pentru depunerea dosarelor.

„Nu o să mai existe posibilitatea depunerii fizice a dosarelor. Toată lumea având un telefon mobil o să poată să se înregistreze la universitate în acest an. Un obiectiv destul de ambițios. Am zis să nu pilotăm, mergem direct în implementare în toate universitățile”, a precizat ministrul.

Tinerii care nu au posibilități tehnice să depună cererea online vor merge la universități, unde vor fi ghidați să o facă. Potrivit Ministerului Educației, digitalizarea și centralizarea procesului de admitere va reduce cheltuielile, va simplifica procesul de înscriere și va exclude formarea rândurilor la centrele de admitere.

Sistemul informațional unificat e-Admitere a costat peste 790.000 de dolari. Banii au fost alocați de Ministerul Educației în cadrul unui proiect finanțat de Asociația Internațională pentru Dezvoltare. Trecerea pe online a procesului de înscriere în universități urma să se producă încă anul trecut, dar, pentru că nu toate universitățile au fost pregătire, admiterea a avut loc în format mixt: atât online, cât și fizic, scrie sursa citată.