luni, 13 octombrie, 2025
  • USD
  • EUR
În această toamnă, șase persoane s-au intoxicat cu ciuperci. Recomandările specialiștilor din sănătate
Imagine cu caracter ilustrativ

În această toamnă, șase persoane s-au intoxicat cu ciuperci. Recomandările specialiștilor din sănătate

În această toamnă, șase persoane, printre care și un copil, s-au intoxicat cu ciuperci. Cazurile s-au înregistrat în raioanele Cimișlia, Râșcani și Edineț, transmite Agenția Informațională de Stat „Moldpres” cu referire la datele comunicate de Centrul Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (CNAMUP).

Potrivit sursei citate, în urma acordării primului ajutor medical, cinci persoane au fost spitalizate. Șefa Serviciului informare și comunicare al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), Olesea Croitor, a subliniat pentru Moldpres că în majoritatea cazurilor, apariția intoxicațiilor este provocată de consumul ciupercilor culese din păduri sau de pe câmpuri.

Conform specialiștilor în sănătate, la aproximativ două ore după consumul ciupercilor toxice poate apărea greața, voma, diaree, transpirația excesivă, slăbiciune generală, dureri abdominale etc. Totodată, peste șase ore pot apărea dureri de cap, amețeli și agravarea stării de vomă, pierderea stării de conștiință, halucinații și chiar comă.

Cetățenii sunt încurajați să sune imediat la 112, la apariția primelor simptome ale intoxicației cu ciuperci.

Pentru a evita intoxicațiile, specialiștii recomandă să nu cumpărați ciuperci (proaspete sau uscate) din locuri de comerț ambulant. De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să nu procure ciuperci conservate, preparate în condiții casnice.

Totodată, nu se recomandă culegerea ciupercilor din locurile unde s-au administrat pesticide și ierbicide. Același lucru este valabil în cazul ciupercilor necunoscute sau bătrâne, cu larve. Nu gustați ciupercile în timpul recoltării și nu le pregătiți peste o zi sau mai multe zile după ce au fost adunate. Ciupercile nu trebuie păstrate la cald, întrucât sunt ușor perisabile.