Igor Munteanu, după ce i-a fost respinsă candidatura la prezidențiale: „Credem că a fost o comandă politică”
Liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare (CUB), Igor Munteanu, susține că decizia Comisiei Electorale Centrală (CEC) prin care i-a fost respinsă cererea de înregistrare la alegerile prezidențiale este „o execuție publică pentru un candidat incomod puterii”.
Pe 24 septembrie, CEC a aprobat înregistrarea ultimilor candidați desemnați la alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cererea de înregistrare a lui Igor Munteanu, desemnat de CUB, a fost respinsă pe motiv că semnăturile adunate nu au fost suficiente pentru înregistrarea în cursă, după ce o parte dintre acestea au fost declarate nule.
A doua zi, pe 25 septembrie, reprezentanții CUB au organizat o conferință de presă în cadrul căreia au declarat că decizia CEC ar fi „o execuție publică pentru un candidat incomod puterii”.
„Denunțăm categoric invalidarea semnăturilor, ca procedură și semnificație politică și considerăm că aceste alegeri sunt deja compromise de influența puterii. Calific decizia de ieri a Comisiei Electorale Centrală drept o execuție publică pentru un candidat incomod puterii. Decizia CEC este dezamăgitoare, dar nu surprinzătoare. (...) Avem motiv serioase să credem că asta a fost o comandă politică. (...) Nu vom ezita să mergem în toate instanțele ca să ne apărăm drepturile, vom merge până la CEDO. (...)”, a declarat Igor Munteanu în cadrul unei conferință de presă.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Potrivit CEC, cererea de înregistrare a lui Igor Munteanu, desemnat de Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, a fost respinsă pe motiv că „nu au fost respectate prevederile legale ce țin de condițiile de validitate privind numărul minim necesar de semnături valabile ale susținătorilor (15 mii) ce provin din cel puțin jumătate din numărul unităților administrativ-teritoriale de nivelul al doilea”.
„În urma verificării tuturor listelor de subscripție prezentate, s-a constatat că din cele 22 de unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea în care au fost colectate semnături, doar listele din 12 unități administrativ-teritoriale de nivelul al doilea întrunesc condițiile de validitate privind numărul minim necesar de 600 de semnături ale susținătorilor, iar restul listelor din 10 unități administrativ-teritoriale nu întrunesc condițiile legale”, au explicat reprezentanții CEC, în urma deciziei din 24 septembrie.
Pe 20 octombrie, în R. Moldova vor fi organizate alegeri pentru funcția de președinte al R. Moldova și referendumul pentru modificarea Constituției, prin care aderarea țării noastre la UE să fie declarată obiectiv strategic. La alegerile pentru funcția de președinte al R. Moldova vor participa 11 candidați.