FMI oferă R. Moldova o tranșă de 95 de milioane de dolari și anunță un nou program cu țara noastră

FMI oferă R. Moldova o tranșă de 95 de milioane de dolari și anunță un nou program cu țara noastră
Sursa foto: Reuters

R. Moldova va primi de la Fondul Monetar Internațional (FMI) o tranșă în valoare de circa 95 milioane de dolari, sub formă de suport bugetar. Debursarea are loc în contextul în care consiliul de directori executivi al FMI a finalizat a patra evaluare a programului convenit cu țara noastră, transmite agenția Moldpres și publicația MoldStreet.

Astfel, valoarea totală a tranșelor acordate în cadrul programului curent ajunge la circa 466 de milioane de dolari. Potrivit surselor citate, consiliul de directori executivi a aprobat extinderea programului cu șase luni, până pe 19 octombrie 2025.

Totodată, a fost aprobat un program nou, finanțat prin Mecanismul de creditare pentru reziliență și durabilitate (RSF), în valoare de circa 173 milioane de dolari.

„Programul RSF vine să susțină eforturile R. Moldova de consolidare a rezilienței la șocurile climatice, sprijinire a reformelor din sectorul energetic, consolidare a capacităților sectorului financiar de a face față schimbărilor climatice și crizelor energetice și mobilizare a unei finanțări durabile”, au precizat reprezentanții FMI, citați de MoldStreet.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Potrivit FMI, țara noastră continuă să se confrunte cu provocări persistente, iar politica bugetar-fiscală trebuie să se concentreze în continuare pe atenuarea impactului crizelor multiple, sprijinirea redresării economice și avansarea reformelor pe termen lung.

„Războiul dus de Federația Rusă în Ucraina continuă să afecteze puternic economia R. Moldova. Impactul crizei energetice a fost parțial atenuat prin realizarea planurilor de acțiuni în situații excepționale, înregistrându-se progrese în diversificarea surselor de energie. Inflația a încetinit mai rapid decât s-a așteptat datorită politicii monetare bine calibrate și scăderii rapide a prețurilor la produsele alimentare și combustibil. Se așteaptă o redresare modestă a economiei pe termen scurt, susținută de creșterea cererii interne. În pofida circumstanțelor grele, R. Moldova a demonstrat reziliență și a menținut o dinamică bună a reformelor”, a declarat directorul adjunct al FMI, Kenji Okamura.

R. Moldova a devenit membru al FMI la 12 august, 1992. Începând cu anul 1993, țara noastră a beneficiat de mai multe acorduri cu FMI pentru susţinerea programelor de ajustare economică ale autorităţilor, iar din 2020 a primit acces la finanțarea în cadrul Instrumentului rapid de finanțare (RFI), disponibil tuturor statelor membre ale FMI, și Mecanismului de creditare rapidă (RCF), disponibil doar statelor cu venituri mici eligible la finanțarea concesională.