Guvernul de la Chișinău a aprobat Strategia națională de apărare pentru următorii zece ani

Guvernul de la Chișinău a aprobat Strategia națională de apărare pentru următorii zece ani
Sursa foto: Ministerul Apărării / Facebook

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi Strategia națională de apărare pentru următorii zece ani. În document se menționează că elaborarea acestuia a fost impusă în mare parte de agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei și „politica agresivă deliberată” a Moscovei.

„Continuarea agresiunii militare a Federației Ruse împotriva Ucrainei și posibila extindere a zonei acțiunilor militare spre hotarele R. Moldova, în special în regiunea Odessa, ar putea crea premise imediate pentru acțiuni agresive și la adresa statului nostru. În acest sens, un obiectiv posibil – stabilirea unui coridor militar terestru până la hotarele R. Moldova – ar reprezenta o amenințare directă la adresa ordinii constituționale și statalității țării”, se menționează în document.

Potrivit Strategiei, o altă amenințare „la adresa securității, ordinii constituționale, infrastructurii critice și a bunăstării populației” sunt operațiile de tip hibrid, desfășurate de Federația Rusă în mod direct sau prin intermediul unor interpuși locali, organizații și grupuri sociale cu orientări radicale din R. Moldova.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Un paragraf separat este dedicat forțelor militare rusești staționate pe teritoriul R. Moldova, precum și formațiunile armate ale regimului neconstituțional din regiunea transnistreană.

„ [...] au capacitate operațională considerabilă. Fiecare în parte sau acționând sinergic pentru promovarea obiectivelor lor reprezintă în sine o amenințare majoră la adresa suveranității și integrității teritoriale a R. Moldova”, se stipulează în textul Strategiei.

Realizarea unui nivel adecvat de funcționare a sistemului național de apărare necesită o abordare nouă, multidimensională, cu personal numeric corespunzător misiunilor și cu o alocare predictibilă și credibilă, pe termen lung, a resurselor pentru apărare, destinate pentru asigurarea suficienței defensive minime a statului, cu prioritate pe componenta de bază a Forțelor Armate.

Conform documentului, bugetul pentru apărarea națională va crește treptat, astfel încât să atingă 1% din Produsul Intern Brut (PIB) până în anul 2030. În 2023, bugetul pentru apărarea națională a constituit 0,55% din PIB.