Guvernul a avizat pozitiv proiectul privind votul prin corespondență în SUA și Canada. BCS a ieșit la protest

Guvernul a avizat pozitiv proiectul privind votul prin corespondență în SUA și Canada. BCS a ieșit la protest
Colaj ziar.md. Sursa foto: Getty Images/Photo Images

Miniștrii au avizat pozitiv miercuri, 20 martie, proiectul de lege cu privire la pilotarea votului prin corespondență în Statele Unite ale Americii și Canada și a venit cu unele comentarii și propuneri de îmbunătățire. În aceeași zi, Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a protestat împotriva proiectului, care în opinia acestuia „încalcă grav Constituția țării”.

Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, a precizat la ședința Guvernului că proiectul este elaborat de un grup de deputați, cu contribuția mai multor experți și reprezentanți ai instituțiilor de stat.

„Potrivit autorilor proiectului, proiectul de lege are scop crearea cadrului normativ necesar pentru pilotarea votului prin corespondență în contextul necesității de a facilita accesul cetățenilor R. Moldova cu drept de vot aflat în străinătate la exercitarea votului și de a perfecționa modalitățile de organizare a scrutinului în afara țării având în vedere sporirea numărului de cetățeni aflați peste hotare care participă activ la alegeri. Astfel, ca metodă alternativă se propune exercitarea votului în străinătate prin utilizarea și a serviciilor poștale”, a spus ministra.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Guvernul a notat că „nu este clară necesitatea listelor electorale la o distanță de 2 zile de alegeri, în condițiile în care alegătorii sunt validați în registrele electronice pentru votarea prin corespondență cu 20 de zile înainte de alegeri”. Totodată, termenul „de cel târziu 21 de zile”, prevăzut la art. 22 alin. (1), este unul care creează premise pentru apariția riscurilor de tergiversare a procesului de livrare a plicurilor în adresa alegătorilor înregistrați pentru votul prin corespondență.

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor a organizat un protest la sediul Comisiei Electorale Centrale (CEC) împotriva acestui proiect. Vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, a menționat că proiectul este „o tentativă de manipulare a votului și fraudare a alegerilor”.

„Așa înțelegem dorința PAS-ului de a introduce votul prin corespondență. Am spus și vom repetă că în mai multe țări au avut loc atacuri cibernetice, fraudarea alegerilor și unele țări europene deja s-au dezis de acest vot prin corespondență. Totodată, ei propun acest vot doar pentru Statele Unite ale Americii. Considerăm că acest lucru este o discriminare față de restul alegătorilor din R. Moldova”, a spus Batrîncea.

La alegerile prezidențiale din 2021, au participat 212.434 alegători din afara R. Moldova. La nivel global, în prezent, 53 de țări permit votul prin poștă din străinătate. Totodată, 13 state membre ale Uniunii Europene permit votul prin corespondență.