
Gospodarii au început producerea vinului. Recomandările salvatorilor pentru cetățeni
Unii gospodari din R. Moldova au început deja să producă vin, perioada fermentării acestei băuturi fiind asociată cu un risc sporit de intoxicații cu dioxid de carbon. În acest context, salvatorii și pompierii din întreaga țară desfășoară vizite la casele oamenilor, pentru a le reaminti regulile esențiale de securitate în timpul acestui proces chimic.
Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), dioxidul de carbon este un gaz invizibil, inodor și extrem de periculos. Acesta se acumulează în zonele joase, cum ar fi beciurile sau subsolurile.
„Primele 3–5 zile sunt cele mai periculoase, deoarece se eliberează cele mai mari cantități de CO₂. În lipsa unei ventilații corespunzătoare, gazul poate atinge concentrații fatale”, atenționează specialiștii.
Inhalarea dioxidului de carbon produs în timpul fermentării poate cauza dureri de cap, greață, amețeli, stare de slăbiciune, iar în cazuri grave – pierderea cunoștinței, convulsii, comă sau chiar deces.
Pentru a preveni astfel de tragedii, salvatorii recomandă respectarea următoarelor măsuri de siguranță:
- evitați păstrarea produsului aflat în fermentare în spații închise și neaerisite;
- asigurați o ventilație permanentă în încăperile unde are loc fermentarea vinului;
- nu închideți ermetic recipientele în care se află vinul în proces de fermentare;
- primele 3–5 zile sunt cele mai periculoase – se eliberează cele mai mari cantități de CO₂;
- așteptați cel puțin o oră după aerisire înainte de a intra
- intrați dimineața, când aerul e mai rece și gazele mai puțin concentrate;
- înainte de a intra în beci sau subsol, testați concentrația de oxigen folosind o metodă simplă: aprindeți o lumânare la intrare. Dacă flacăra se stinge, nu intrați, deoarece nivelul de oxigen este insuficient;
- supravegheați permanent procesul și evitați să rămâneți singuri în aceste spații;
- nu lăsați minorii fără supraveghere și nu le permiteți accesul în încăperile unde se fermentează vinul;
„Dacă este nevoie să lucrați în beciuri cu recipiente cu fermentație activă, folosiți mască cu filtru de aer (de tip industrial), purtați un ham de siguranță (dacă intrați în spații joase) și țineți pe cineva de pază la intrare”, precizează IGSU.
Anul trecut, două persoane din raionul Călărași au decedat după ce s-au intoxicat cu gaze emanate în urma fermentării vinului. Este vorba despre fostul primar al satului Sadova, Vladimir Susarenco, și soția acestuia, Maria.
