Germania se pregătește pentru un atac al Rusiei pe flancul estic al NATO - presa

Germania se pregătește pentru un atac al Rusiei pe flancul estic al NATO - presa
Sursa foto: AFP

Armata germană (Bundeswehr) și aliații din NATO lucrează la un plan de transferuri importante de trupe și echipamente în Europa de Est în cazul unui atac din partea Rusiei, relatează ediția în limba rusă a Deutsche Welle, citând Der Spiegel.

În cazul unui atac al Rusiei pe flancul estic al NATO, până la 800.000 de soldați, precum și peste 200.000 de unități de echipamente ar urma să fie transportate în zona agresată, via teritoriul Germaniei, în termen de trei până la șase luni.

Ruta-cheie pentru acest convoi militar de la vest la est ar putea fi autostrada A2, între orașul Oberhausen, din Renania de Nord-Westfalia, până la șoseaua de centură a Berlinului. Bundeswehr, autoritățile regionale și guvernul federal continuă să lucreze la acest plan secret, scrie Der Spiegel, potrivit Deutsche Welle.

Este studiată în principal problema securității rutelor, posibilelor blocaje și alternativelor, precum și capacitățile infrastructurii civile de a găzdui și de a deservi o asemenea cantitate de echipamente și trupe.

Potrivit Der Spiegel, Podul Hohenwarte, cu o lungime de aproape 1.200 de metri, peste Elba, la nord de Magdeburg, ar putea fi un punct sensibil. În cazul unui sabotaj sau al unui atac cu rachetă asupra acestei infrastructuri, A2 ar fi complet paralizată.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În iunie, ministrul german al apărării, Boris Pistorius, a avertizat într-un discurs ținut în Bundestag că Germania trebuie să fie pregătită până în 2029 să se apere în cazul unui atac rusesc.

Planul operațional de apărare al Germaniei (OPLAN DEU) – un document strategic de câteva sute de pagini de măsuri în cazul unor amenințări la adresa securității țării – a început să fie elaborat în martie 2023 pe fundalul agresiunii militare ruse din Ucraina. Este vorba de primul plan cuprinzător pentru a asigura securitatea Germaniei întocmit în ultimii treizeci de ani, adică de la destrămarea Uniunii Sovietice și presupusa încheiere a Războiului Rece.