George Simion, persona non grata în R. Moldova. Ce se întâmplă cu interdicția dacă devine președinte al României?

George Simion, persona non grata în R. Moldova. Ce se întâmplă cu interdicția dacă devine președinte al României?
Colaj ziar.md

Orice decizie în privința ridicării interdicției de intrare în R. Moldova impusă liderului partidului Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), George Simion, trebuie să se bazeze pe probele deținute de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Precizarea a fost făcută de deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Lilian Carp, care deține și funcția de președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, în contextul în care, ipotetic, Simion ar câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale din România.

„În funcție de ce probe are Serviciul de Informații și Securitate, indiferent ce funcție deține acea persoană, dacă ea prezintă un risc la securitatea R. Moldova, în raport cu ea se va lua o decizie de interdicție de a intra pe teritoriul R. Moldova. Nimic nou sub soare. Deci, trebuie să înțelegem că, dacă SIS a luat decizia de a propune interdicția de intrare pe teritoriul R. Moldova, a avut anumite probe. Eu nu cunosc ce probe, acces la dosar au doar avocații. Cu siguranță, decizia de a ridica interdicția poate fi doar în baza acelor informații care sunt acumulate în raport cu persoana dată”, a declarat Carp în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” din 5 mai.

De asemenea, deputatul partidului de guvernământ de la Chișinău a menționat că „este grav dacă George Simion câștigă alegerile, dar nu într-atât de grav dacă el nu controlează o majoritate parlamentară”.

„L-am mai avut președinte pe Constantinescu (Emil Constantinescu, președinte al României în perioada 1996-2000 - n.red.), care nu a avut o majoritate parlamentară niciodată. A trebuit să se conformeze deciziei unei majorități de a înainta la funcția de prim-ministru pe cine a propus majoritatea parlamentară. Constituția este Constituție. (...) Așa că, George Simion va fi foarte limitat în acțiunile sale, iar R. Moldova are în primul rând aceste relații prin intermediul guvernelor. (…) În anumite condiții, când există o majoritate parlamentară, el (președintele - n.red.) poate fi ușor izolat în luarea deciziilor pe care el crede că poate să le ia sau să deraieze de la principiile democratice. (...) Va fi mai anevoioasă activitatea Guvernului dar nu imposibilă, iar relația va fi direct cu prim-ministrul României”, a explicat Lilian Carp.

Ce spun experții în domeniul dreptului

TVR Moldova a solicitat opinia mai multor experți în domeniul dreptului, care să explice eventuala situație dintre George Simion și R. Moldova. Astfel, profesorul de drept constituțional Nicolae Osmochescu a declarat că, în eventualitatea câștigării scrutinului prezidențial, situația lui George Simion va fi soluționată pe cale diplomatică.

„Interdicțiile vor fi anulate și atât. Ministerul Afacerilor Externe al României va remite Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova o notă în care va solicita ridicarea interdicțiilor. Ulterior, autoritățile moldovenești vor emite un act prin care va fi anulată interdicția”, a spus Nicolae Osmochescu.

La rândul său, profesorul universitar Alexandru Arseni a menționat că, mai întâi, autoritățile R. Moldova ar trebui să stabilească dacă există temei juridic pentru interdicțiile aplicate lui George Simion.

„În eventualitatea câștigării alegerilor prezidențiale de către George Simion, acesta va deține un alt statut, altă calitate, și cazul său urmează să fie revizuit, fie anulat complet”, a explicat Alexandru Arseni.

Un alt expert în drept constituțional, care cunoaște foarte bine problema, dar care a solicitat anonimatul, a calificat interdicțiile respective „destul de riscante”.

„Nu era cazul să fie menținute. Relațiile dintre două state nu pot depinde de o situație de moment. În cazul în care Simion va deveni președinte, situația va fi soluționată cu certitudine pe cale diplomatică și foarte rapid”, a precizat sursa citată.

Ce spune George Simion

După cum notează Digi24, în cadrul unei conferințe de presă susținută în luna aprilie, George Simion a declarat că, în cazul în care va ajunge președinte, va condiționa susținerea României față de R. Moldova și Ucraina de eliminarea interdicțiilor de intrare aplicate de cele două state în cazul lui.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Amintim că George Simion a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale din România, cu un scor de aproape 41% sau peste 3,8 milioane de voturi. Acesta se va confrunta în turul doi al scrutinului cu independentul Nicușor Dan.

Potrivit TVR Moldova, numele lui George Simion figurează în lista Biroului de Migrație și Azil al persoanelor declarate indezirabile în R. Moldova. În prezent, Inspectoratul General pentru Migrație se află într-un litigiu cu cetățeanul român, care a contestat în instanță măsura impusă.

Liderul AUR a primit prima interdicție de intrare în R. Moldova în martie 2009, pe timpul când președinte era Vladimir Voroni, scrie Nokta. În decembrie 2014, i s-a refuzat din nou intrarea după ce a fost oprit la vamă. În mai 2015, Simion a fost declarat persoană indezirabilă în R. Moldova din motive de securitate națională. În februarie 2016, instanța a anulat măsura, însă în octombrie 2018, a fost aplicată din nou, George Simion fiind declarat persona non grata pentru cinci ani. Pe 2 februarie 2024, decizia a fost prelungită cu încă cinci ani, adică până la 1 octombrie 2028.

Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a explicat în 2024, într-o emisiune la Euronews, că acțiunile și discursurile publice ale lui Simion au fost considerate „o amenințare la adresa stabilității statului”:

„Istoricul se trage din 2020, sunt mai multe acțiuni asupra acestui personaj în Republica Moldova și toate aceste acțiuni finalizate de instituțiile noastre de securitate au condus la concluzia că această persoană reprezintă un pericol asupra securității statului”.

Simion susține că interdicția are motivații politice și este rezultatul pozițiilor sale unioniste. Într-un interviu pentru HotNews.ro, acesta a declarat: „Eu am fost toată viața interzis în Republica Moldova”.

Totodată, acum câțiva ani, Simion a primit interdicția de a intra pe teritoriul Ucrainei timp de trei ani. Serviciul de Securitate al Ucrainei a confirmat informația în 2023 pentru podul.ro.

În 2024, Kievul a explicat că decizia a fost luată pe baza „informațiilor disponibile cu privire la activitățile anti-ucrainene sistematice ale acestui politician, care contravin intereselor naționale ale Ucrainei și încalcă suveranitatea de stat și integritatea teritorială a acesteia”. George Simion a respins acuzațiile.