GALERIE FOTO/ Gala Premiilor Cineaștilor 2024: Cine sunt marii câștigători ai celei de-a doua ediții

GALERIE FOTO/ Gala Premiilor Cineaștilor 2024: Cine sunt marii câștigători ai celei de-a doua ediții
Foto: ziar.md

Câștigători celei de-a doua ediții a Galei Cineaștilor 2024 au fost anunțați luni seară, 5 februarie. Cel mai bun film de lung metraj a fost declarat filmul „Carbon”, regizat de  Ion Borș, premiul mare pentru cel mai bun rol masculin și cel mai bun rol feminin a fost obținut de Anatol Mîrzenco, pentru rolul lui Iacob din filmul „Tunete”, și Tincuța Josan pentru rolul Zincăi din „Tunete”.

Juriul care în acest an a desemnat cele mai bune producții cinematografice autohtone în cadrul Galei Premiilor Cineaștilor 2024, a fost format din nouă critici din R. Moldova și de peste Prut.

Cel mai bun film de lung metraj - Carbon

Pelicula „Carbon”, regizată de Ion Borș, a fost lider de vânzări în cinematografe. Comedia dramatică prezintă R. Moldova anului 1992, în perioada războiului de la Nistru. Dima, un tractorist care vrea să-și ceară iubita în căsătorie, decide să se înroleze în armată pentru a participa la război și a primi un apartament de la stat. Prietenul său Vasea cade de acord să-l ducă pe front. Pe drum însă găsesc un cadavru carbonizat și pornesc într-o călătorie absurdă pentru a-i descoperi identitatea.

Cel mai bun regizor - Ion Borș (Carbon)

Ion Borș a fost nominalizat pentru pelicula „Carbon”. În 2013, a absolvit facultatea de actorie la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Chișinău, iar în 2018 a debutat în calitate de regizor și producător cu scurtmetrajul „Plus minus unu”, care a câștigat mai multe premii la festivaluri internaționale.

Cel mai bun scenariu - Carbon (Mariana Starciuc)

Scenarista tragicomediei „Carbon” este Mariana Starciuc, care a scris anterior scenariile pentru filmul „Fântânile”, în regia lui Radu-Dumitru Zaporojan, și scurtmetrajul „Plus minus unu” de Ion Borș.

Cel mai bun rol feminin - Tincuța Josan (Tunete)

Tincuța Josan a obținut premiul mare pentru rolul Zincăi din „Tunete”. Tincuța are 15 ani, este elevă la un liceu privat din Chișinău și ia lecții de actorie la Teatrul Național „Mihai Eminescu”.

Cel mai bun rol masculin - Anatol Mârzenco (Tunete)

Anatol Mîrzenco a fost premiat pentru rolul lui Iacob din „Tunete”. Până să ajungă pe scena mare, Anatol Mîrzenco a fost sudor, iar mai târziu șofer. În 1980 a lansat prima sa piesă, iar de atunci a reușit să devină cunoscut ca interpret, compozitor de muzică ușoară, textier și actor. Anterior s-a filmat în peliculele „Milika” (în regia lui Valeriu Jereghi) și „Lapte de pasăre” (de Eugen Marian).

Cel mai bun film documentar - Republica Libertății. Eseu

„Republica Libertății. Eseu”, în regia lui Vadim Tristan Belocur, este un documentar satiric și dramatic despre propagandă și despre realitățile locuitorilor din regiunea transnistreană. Filmul a fost premiat în cadrul Festivalului de Film Moldox (2021) și al Festivalului de Film Documentar de la Salonic 2022.

O mențiune din partea juriului Galei Cineaștilor 2024 a obținut și documentarul „Drumul războiului: Irpin” în regia Vioricăi Tătaru și a lui Andrei Captarenco. Filmul prezintă poveștile oamenilor din orașul ucrainean Irpin, care a fost ocupat de armata rusă chiar în primele zile de război. Jurnaliștii Viorica Tătaru și Andrei Captarenco au ajuns în localitate imediat după eliberarea acesteia și i-au surprins în imagini pe militarii ucraineni, care își apărau teritoriul, și pe localnicii care au fost martorii ororilor războiului.

Cel mai bun film scurtmetraj - Eu sunt Dorin

„Eu sunt Dorin”, în regia lui Valeriu Andriuță, spune povestea lui Dorin, un tânăr din provincie, care se angajează, contra unei sume de bani, să susțină un examen de licență în locul altui student. Prins în caruselul unor relații sociale și umane deformate, Dorin are o noapte la dispoziție pentru a-și asuma identitatea celuilalt.

Cel mai bun serial - Oameni Gospodari

„Oameni Gospodari”, în regia lui Mircea Bobînă, este un serial de comedie, cu personaje tipice și istorii autentice. Dima Ițîc a muncit trei luni pe un șantier de construcții, în Israel, ca să câștige bani pentru nunta fiicei sale, care urmează să se mărite cu fiul primarului. Din cauza pandemiei, rămâne, însă, blocat într-un sanatoriu din Israel, de unde trebuie să-și salveze căsnicia și să mediteze asupra comportamentului său.

Cea mai bună imagine - Tunete (Nicu Drăgan, Ioane Bobeica)

Cel mai bun montaj - Carbon (Sergiu Barajin)

Cea mai bună muzică originală - Varvara (Pavel Malîșev)

Cea mai bună coloană sonoră - Carbon (Roman Bordei)

Premiu pentru performanță remarcabilă în producție cinematografică (Sergiu Cumatrenco)

Cele mai bune costume - Carbon (Lilia Ixari)

Cea mai bună scenografie - Varvara (Gabriela Răbuș)