Fructele moldovenești, tot mai solicitate pe piața UE. Diferența de export între anii 2021 și 2023
Fructele moldovenești sunt din ce în ce mai solicitate pe piața Uniunii Europene (UE), arată cifrele de export pentru primele 10 luni ale anului, publicate de Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA), fiind menționat că „produsele sunt căutate pentru calitate și gust deosebit”.
Dacă în anul 2021 au fost exportate circa 75 tone de cireșe, în 2023 cifra ajunge la 2.600 de tone, arată datele oficiale publicate de Ministerul Agriculturii.
Referitor la mere, în anul 2021 au fost livrate în UE în jur de o mie tone, pe când în anul curent producătorii au exportat circa 11 mii tone.
Totodată, a crescut exportul de prune, de circa 2 ori pe piața UE: de la 27 mii tone în anul 2021 s-a ajuns la 55 mii de tone în anul 2023.
O creștere semnificativă s-a înregistrat și la exportul de struguri, viticultorii reușind să exporte circa 25 mii tone în acest an, în comparație cu 17 mii tone în anul 2021.
„Consolidarea poziției țării noastre pe piața europeană se datorează deciziei UE de a suspenda taxele și cotele de import aplicabile produselor exportate din R. Moldova către Uniunea Europeană. Astfel, 7 categorii de produse pot fi exportate fără restricții - roșiile, usturoiul, strugurii de masă, merele, cireșele, prunele și sucul de struguri.
Succesul exportului de fructe este datorat și eforturilor agricultorilor, care au făcut investiții în tehnologii moderne, aducând o valoare adăugată produselor noastre”, au menționat reprezentanții Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare.
- Exportul strugurilor de masă, în creștere. Date de la Ministerul Agriculturii
- R. Moldova, al treilea cel mai mare exportator de prune la nivel mondial. Principala piață de desfacere– UE