FOTO/ Șeful Direcției de Educație Chișinău ar fi primit ordin de demisie prin email. Reacția Primăriei
Andrei Pavaloi, șeful Direcției Educație din capitală, ar urma să fie demis. În timp ce Ministerul Educației și Cercetării (MEC) anunță că a emis ordinul de eliberare al lui Pavaloi din funcție, edilul capitalei, Ion Ceban, spune că actul este unul ilegal și că dreptul de concediere îi aparține doar primarului municipiului Chișinău.
În dimineața zilei de 24 ianuarie, MEC a anunțat într-un comunicat de presă că a emis pe 22 ianuarie șapte ordine cu privire la constatarea încetării de drept a raporturilor de serviciu cu șefii direcțiilor de învățământ din mai multe raioane și municipii. În listă se regăsește și șeful Direcției de Învățământ din capitală, Andrei Pavaloi.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
De partea cealaltă, primarul capitalei califică ordinul drept „unul ilegal, care contravine normelor naționale și internaționale” și precizează că Pavaloi a recepționat documentul pe poșta electronică personală, de la o persoană privată.
„Un așa numit „ordin” transmis, de pe un e-mail privat, direct pe e-mailul șefului Direcției Educație, Andrei Pavaloi, prin care i se cere să se auto-demită. Primăria Chișinău nu a primit nici o notificare în acest sens. Este imixtiune directă în treburile municipalităţii și încălcarea principiului autonomiei locale. Mai exact, angajatorul în acest caz este direct Primăria Municipiului Chișinău, iar dreptul de concediere îi aparține doar primarului general”, a declarat Ion Ceban într-o postare.
Pe 17 ianuarie, Ministerul Educației a anunțat că 25 de șefi ai direcțiilor de învățământ din diferite raioane și municipii ale țării vor fi demiși, după ce au fost numiți fără a participa la concurs sau pentru o perioadă nedeterminată de timp.
MEC a avertizat reprezentanții autorității administrației publice locale de nivelul al doilea să emită actul administrativ de constatare a încetării de drept a raporturilor de serviciu, invocând că, în caz contrar, o va face Ministerul.
Amintim că, pe 26 ianuarie 2024 expiră termenul de 45 de zile de la adoptarea deciziei Curții Constituționale din 12 decembrie 2023, prin care au fost confirmate modificările la Codul educației adoptate de Parlament la 17 august 2023.