FOTO/ Salvatorii au început campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului

FOTO/ Salvatorii au început campania de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului
Sursa foto: Telegram/ IGSU al MAI al RM

Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) a dat startul campaniei de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului. Prima activitate a avut loc joi, 28 septembrie, într-o gospodărie din localitatea Corjova, raionul Criuleni.

Potrivit salvatorilor, dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică puternică, fără miros și culoare, iar inhalarea acesteia poate deveni fatală pentru oameni în cazul aflării îndelungate în spații închise și neaerisite.

„Gazul toxic emanat în urma procesului de fermentație este mai greu decât aerul, se acumulează jos la suprafața solului, în concentrații înalte. Intoxicația cu dioxid de carbon  se manifestă prin dureri de cap, amețeli, stare de vomă, iar în cazuri grave convulsii, comă sau chiar deces”, precizează IGSU.

Pe această cale, angajații IGSU îndeamnă populația să nu intre în spații închise, unde este păstrat produsul nefermentat sau cel mai bine este ca produsul să fie ținut în aer liber pentru a evita orice riscuri.

„Pentru a verifica concentrația de oxigen în beciuri și subsoluri, salvatorii recomandă oamenilor să aprindă o lumânare, iar în cazul în care aceasta se stinge, să nu intre în interior, întrucât aportul de oxigen este insuficient”, punctează Inspectoratul.

Pe parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, în toată țara se vor desfășura activități de prevenire a intoxicațiilor cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului.

Potrivit datelor IGSU, în anul 2022 și în primele nouă luni ale anului 2023, două persoane au primit intoxicație cu dioxid de carbon în urma fermentării vinului, fără consecințe fatale.