FOTO/ Râulețul Frumoasa din sudul țării a fost amenajat și ecologizat, cu ajutorul Austriei

FOTO/ Râulețul Frumoasa din sudul țării a fost amenajat și ecologizat, cu ajutorul Austriei
Sursa foto: Moldpres

Râulețul Frumoasa, din satul Crihana Veche, raionul Cahul, a fost amenajat şi ecologizat, cu sprijinul Guvernului Austriei. Lucrările au cuprins demontarea plăcilor de beton, construcția și montarea unui podeț din metal, instalarea pilonilor și a corpurilor de iluminat, precum și amenajarea malurilor, informează Moldpres.

Amenajarea și ecologizarea râului a fost realizată în cadrul proiectului Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei „Prutul de Jos”.

Primarul din localitatea Crihana Veche, Igor Miclauş, susține că proiectul va ușura deplasarea sătenilor și va contribui la depoluarea acestei resurse acvatice.

„Împreună cu EcoContact şi cu susţinerea Agenției Austriece pentru Dezvoltare în R. Moldova, am reuşit să realizăm un proiect deosebit de util localităţii. Mai avem idei, or, acest succes ne motivează să mai aplicăm programe care ar veni în protejarea Rezervației biosferei Prutul de Jos şi comunităţii noastre”, a spus Igor Miclauș.

Proiectul „Consolidarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice în Rezervația biosferei „Prutul de Jos” s-a desfășurat în perioada decembrie 2019 – septembrie 2023, și a avut drept  obiective gestionarea durabilă a Rezervației biosferei „Prutul de Jos”, ca zonă naturală protejată.

Inițiativa a fost finanțată de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) cu fonduri ale Cooperării Austriece pentru Dezvoltare (ADC) și implementat de către Asociația Obștească EcoContact, în parteneriat cu Asociația Obștească Centrul de Consultanță Ecologică Cahul.

Sub-bazinul hidrografic Frumoasa-Crihana face parte din bazinul hidrografic Prut și este situat în partea de sud a țării, în zona Prutului Inferior. Râul Frumoasa este amplasat în partea superioară a sub-bazinului, în limitele raionului Cahul.

Râulețul parcurge o lungime de aproximativ 8 km ce întretaie municipiul Cahul, care pornește din fondul forestier de la trei izvoare permanente din partea nord-estică a municipiului și este alimentat pe cursul albiei de patru afluenți.