FOTO/ Moldovenii continuă să ardă ilegal deșeuri. Inspectorii de mediu au desfășurat razii în mai multe raioane

FOTO/ Moldovenii continuă să ardă ilegal deșeuri. Inspectorii de mediu au desfășurat razii în mai multe raioane
Colaj ziar.md. Sursa foto: Inspectoratul pentru Protecția Mediului

Inspectorii de mediu au efectuat joi mai multe razii în raioanele Rîșcani, Glodeni și Orhei. În cadrul acestora, au fost depistate șapte cazuri de ardere ilegală a resturilor vegetale, deșeurilor și a biodeșeurilor.

Potrivit Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în raionul Rîșcani au fost documentate două cazuri de arderi ilegale a resturilor vegetale.

Alte patru incidente au fost semnalate în satele Limbenii Noi și Fundurii Noi, din raionul Glodeni, unde localnicii au recurs la arderea ilegală a biodeșeurilor.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

„Inspectorii de mediu din Glodeni au reacționat luând măsuri imediate pentru a contracara arderea necontrolată a biodeșeurilor. Persoanele responsabile pentru aceste acte ilegale au fost citate la sediul Inspecției, unde vor fi supuse sancțiunilor corespunzătoare, conform prevederilor articolului 154 alineatul (1) prim din Codul Contravențional al R. Moldova”, precizează Inspectoratul.

Un alt caz a fost depistat în satul Lucașeuca, raionul Orhei, unde un localnic a fost prins în timp ce incendiat deșeuri în propria gospodărie.

Pe numele bărbatului a fost întocmit un proces-verbal, conform prevederilor Codului Contravențional al R. Moldova.

Pe lângă faptul că reprezintă o încălcare a legislației, arderea necontrolată a deșeurilor, biodeșeurilor și resturilor vegetale este și o amenințare la adresa calității aerului și a sănătății publice, întrucât substanțele eliberate în atmosferă în timpul procesului pot cauza probleme respiratorii și alte complicații de sănătate.

Pentru a preveni astfel de practici, Inspectoratul pentru Protecția Mediului îndeamnă cetățenii să gestioneze responsabil deșeurile și să utilizeze mijloace legale de eliminare a acestora.

„Comunitatea este încurajată să raporteze orice activitate suspectă sau ilegală legată de arderea biodeșeurilor, contribuind astfel la protejarea mediului și la asigurarea unei calități mai bune a vieții”, conchide autoritatea.