FOTO/ Arheologii de la Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol au efectuat cercetări la ruinele bisericii Rașcov

FOTO/ Arheologii de la Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol au efectuat cercetări la ruinele bisericii Rașcov
Sursa foto: Facebook/ European Union in the Republic of Moldova

Localitatea Rașcov, de pe malul stâng al Nistrului, își dezvoltă potențialul turistic, cu sprijinul UE și PNUD. O echipă de arheologi de la Universitatea „Taras Șevcenko” din Tiraspol a desfășurat o serie de cercetări arheologice la ruinele bisericii Rașcov, anunță Delegația Uniunii Europene în R. Moldova.

Eforturile cercetătorilor fac parte din proiectul „Rașcovul istoric: cercetăm și conservăm pentru a îmbunătăți potențialul turistic împreună”, în cadrul căruia a fost descoperit un nou sit arheologic, care aparține comunității Cucuteni-Tripolia, precum și cea mai veche necropolă creștină din regiune, care datează din secolele XVII-XVIII.

„De asemenea, s-au găsit rămășițe, inclusiv mai mulți dinți și fragmente mici din maxilarul inferior al unui animal, ce aparținea unui tânăr elefant de genul Mammuthus, care a trăit în aceste părți cu aproximativ 100.000 de ani în urmă”, se mai arată în comunicatul Delegației UE în R. Moldova.

Proiectul a beneficiat de susținerea Programului Uniunii Europene „Măsuri de Promovare a Încrederii”, implementat de PNUD.

Anterior, în cadrul aceluiași program au fost conservate și parțial restaurate două obiective din patrimoniul cultural local, și anume sinagoga și ruinele bisericii din Rașcov.