FOTO/ Ambasada SUA din Beirut a fost incendiată. Cum arată „Ziua Furiei” în lumea musulmană
SUA a emis o avertizare de călătorie în Liban, după ce ambasada americană din Beirut a fost incendiată de protestatari. Violențele au loc la scurt timp după ce militanții Hezbollah au decretat „Ziua furiei”, ca răspuns la bombardarea spitalului din Fâșia Gaza.
Membrilor familiei personalului guvernului SUA și personalului neesențial al ambasadei li s-a permis să părăsească Libanul, la câteva ore după începerea protestului.
Potrivit avizului emis de Departamentul de Stat al SUA, demonstrațiile au izbucnit în urma violențelor recente din Israel și Gaza.
„Protestatarii au blocat drumuri importante, inclusiv arterele dintre centrul orașului Beirut și zona în care se află Ambasada SUA și drumul care duce spre Aeroportul Internațional Rafic Hariri din Beirut”, precizează Departamentul.
Sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadei SUA din Beirut, fluturând steaguri palestiniene, cu doar câteva ore înainte de vizita președintelui Joe Biden în țara vecină, Israel. Ulterior, aceștia ar fi aruncat în direcția clădirii cocktail-uri Molotov.
Acțiuni similare au avut loc și la ambasada Franței din Beirut, unde protestatarii au fost văzuți fluturând steaguri palestiniene și un portret al șefului Brigăzilor Ezzedin Al-Qassam, Mohammed Deif, aripa militară a Hamas. Acolo, securitatea ambasadei a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii.
Protestele au pus stăpânire pe mai multe țări din Orientul Mijlociu, după ce cel puțin 500 de persoane au fost ucise la spitalul al-Ahli din Fâșia Gaza.
Potrivit Digi24, în Iran, o mulțime de oameni a mărșăluit pe străzile din Teheran, în toiul nopții, pentru a protesta față de distrugerea spitalului din nordul Fâșiei Gaza. Protestatarii au pornit către ambasadele Franței și a Marii Britanii, incendiind drapelul israelian în timp ce scandau „Moarte Franței și Angliei”. Ulterior, aceștia ar fi aruncat cu ouă în pereții ambasadei Franței din Capitala iraniană.
Totodată, mii de turci s-au adunat în fața consulatului israelian din Istanbul. Forțele de securitate turce au folosit spray cu piper și tunuri cu apă pentru a-i dispersa pe cei care încercau să intre în consulat.
În Iordania, protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasada Israelului. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de manifestanți care au scandat sloganuri în sprijinul Hamas și au cerut guvernului să închidă ambasada și să anuleze un tratat de pace cu Israelul.
Într-o conferință de presă susținută în cursul dimineții, armata israeliană a declarat că nu se face vinovată de atacul soldat cu cei aproape 500 de morți din spitalul din Fâșia Gaza.