Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a dat-o din nou în judecată pe Maia Sandu
Fostul procuror general și unul dintre contracandidații Maiei Sandu la prezidențialele din toamnă, Alexandr Stoianoglo, a dat-o din nou în judecată pe șefa statului. TV8 a intrat în posesia unui document din care rezultă că Stoianoglo cere anularea decretului prin care Ion Munteanu a fost numit șef la Procuratura Generală (PG).
Sursa citată notează că Alexandr Stoianoglo a înaintat „acțiunea în contencios administrativ” împotriva președintei Maia Sandu pe 4 iulie. Fostul procuror susține că ar exista „suspiciuni serioase și rezonabile” privind legalitatea decretului de numire în funcție a lui Ion Munteanu, motiv pentru care solicită suspendarea executării acestuia.
Totodată, Stoianoglo cere atragerea în proces a procurorului general, invocând faptul că decretul din 1 iunie „este un act administrativ individual favorabil pentru terț”. Prin urmare, Judecătoria Chișinău solicită președintei Maia Sandu și șefului PG, Ion Munteanu, să-și exprime poziția față de solicitarea fostului procuror general până pe 17 iulie.
„Din câte înțeleg, este contestat decretul de numire. Cel mai potrivit este să solicitați reacția Președinției. Personal, consider acțiunea neîntemeiată”, a declarat Ion Munteanu pentru TV8.
Amintim că, săptămâna trecută, președintele Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat că Alexandr Stoianoglo va candida la alegerile prezidențiale și că socialiștii îi vor susține candidatura.
Fostul procuror general a declarat atunci că „a acceptat să se implice într-o activitate dificilă” și că „decizia sa a fost influențată de mai mulți factori”, printre care injustiția, abuzul demonstrativ și faptul că legile sunt călcate în picioare.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Pe 9 iulie, la o zi distanță după anunțul lui Dodon, Colegiul Penal al Curții de Apel Chișinău a respins ca inadmisibile recursurile depuse de cei doi procurori din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), acuzați că au acționat ilegal împreună cu fostul procuror general la eliberarea din detenție a condamnatului Veaceslav Platon și renunțarea ilegală la acuzare.
Dacă va fi găsit vinovat, Stoianoglo riscă închisoare de la 7 la 15 ani cu amendă între 400 și 500 de mii de lei și cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.
Alexandr Stoianoglo a fost numit în funcția de procuror general în noiembrie 2019 și a fost suspendat în octombrie 2021. Decizia de suspendare a lui Stoianoglo din funcție a fost luată după ce procurorul Victor Furtună a decis pornirea urmăririi penale împotriva șefului Procuraturii Generale, cercetat pentru corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu.
Stoianoglo a pledat nevinovat și a depus două plângeri la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), invocând că a fost reținut și suspendat din funcție ilegal. Pe 24 octombrie curent, CtEDO i-a dat dreptate și a obligat R. Moldova să-i achite un prejudiciu moral de 3.600 de euro.
Anul trecut, președinta Maia Sandu a semnat decretul prezidențial de eliberare din funcția a procurorului general Alexandr Stoianoglo. La scurt timp, acesta a dat-o în judecată pe șefa statului.