Fondul radioactiv din R. Moldova este în limitele normale, anunță IGSU după incidentul de la Cernobîl

Fondul radioactiv din R. Moldova este în limitele normale, anunță IGSU după incidentul de la Cernobîl
imagine cu caracter ilustrativ

Fondul radioactiv în R. Moldova se păstrează in limitele normale, păstrându-se la același nivel de mai mulți ani. Precizarea a fost făcută vineri de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), în contextul în care sarcofagul de protecție radioactiva al reactorului 6 de la Cernobîl, Ucraina a fost avariat în urma unui atac cu dronă produs noaptea trecută.

IGSU al MAI, în calitate de punct focal al Convenția internațională cu privire la notificarea rapidă a unui accident nuclear sau radiologic, a primit notificarea oficială din partea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, că în noaptea zilei de 14 februarie 2025, 40 m² din suprafața externă a sarcofagului de protecție, instalat asupra reactorului 4 al centrale nucleare de la Cernobîl, a fost deteriorat în urma loviturii de o dronă militară.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

„Starea fondului radioactiv în R. Moldova este monitorizată în regim de 24/24 de Agenția de Mediu. La data de 14 februarie 2025, valoarea acestuia pe teritoriul țării noastre constituie: 0,08 – 0,014 μR/h, care este mai mică decât limita de avertizare  - 25 μR/h”, spun reprezentanții IGSU.

Potrivit președintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, drone ale Rusiei au lovit în cursul nopții de joi spre vineri scutul de protecție împotriva radiațiilor de la fosta centrală de la Cernobîl. După o primă evaluare, s-a constatat că atacul a avariat substanțial scutul, a spus Zelenski.

Sarcofagul avariat în atacul cu drone a fost pus în funcțiune în 2019. Structura de protecție, denumită New Safe Confinement (NSC), ar trebui să protejeze unitatea de urgență a centralei nucleare de la Cernobîl timp de 100 de ani.