Focar de rujeolă în raionul Sîngerei. De la începutul anului, în țară au fost înregistrate 66 de cazuri

Focar de rujeolă în raionul Sîngerei. De la începutul anului, în țară au fost înregistrate 66 de cazuri
Sursa foto: Getty Images

Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) anunță despre un focar de rujeolă, înregistrat în raionul Sîngerei. Instituția precizează că au fost confirmate 11 cazuri de îmbolnăviri la copii. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă.

ANSP precizează că de la începutul anului până la data de 24 mai curent, în țară au fost înregistrate 66 de cazuri confirmate de rujeolă, dintre care opt de import (România și Marea Britanie).

„Un focar de rujeolă a fost înregistrat recent, în raionul Sîngerei, cu 11 cazuri de îmbolnăviri la copii, dintre care 10 sunt din aceeași familie. Copiii, cu vârste cuprinse între 2 și 19 ani, au manifestat febră, conjunctivită și erupții cutanate. În prezent, aceştia se află sub supravegherea medicului și primesc tratamentul corespunzător. Niciunul dintre ei nu a fost vaccinat contra rujeolei din motivul apartenenței la o confesiune religioasă”, anunță ANSP.

Conform informațiilor actualizate, teritoriile afectate de rujeolă, de la începutul acestui an sunt: mun. Chișinău – 48 de cazuri, rn. Sîngerei – 11 cazuri, rn. Ialoveni – 2 cazuri, raioanele Orhei, Drochia, Fălești, Ștefan Vodă și Ungheni – câte 1 caz.

Cazurile au fost confirmate în Laboratorul de referință al Agenției Naționale pentru Sănătate Publică.

Agenția Națională pentru Sănătate Publică atenționează repetat populația că rujeola este o infecție cu grad înalt de contagiozitate și părinții sunt îndrumați să-și vaccineze copii, deoarece vaccinarea este unicul mijloc de protecție sigură contra rujeolei, precum și a altor boli infecțioase, iar apartenența la o confesiune religioasă, naționalitate, sau etnie nu ne protejează de boală.

Vaccinarea se efectuează gratuit, la vârstele de 12 luni, 6-7 ani și 15-16 ani. În cazul în care copiii nu au beneficiat de vaccin la vârstele corespunzătoare, medicul de familie va propune o schemă individuală de vaccinare.