FMI va aloca R. Moldova 148,3 milioane de dolari. Acordul ar urma să fie aprobat la mijlocul lui decembrie
Membrii misiunii Fondului Monetar Internațional (FMI) și autoritățile de la Chișinău au ajuns la un acord la nivel de experți privind politicile necesare pentru finalizarea celei de-a șasea evaluări a programului susținut de Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF) și evaluării a doua a programului susținut de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF).
„Acest acord se preconizează a fi aprobat de către conducerea FMI și Consiliul de directori executivi. Finalizarea acestei evaluări va permite R. Moldova să acceseze 111,4 milioane drepturi speciale de tragere (circa 148,3 milioane dolari SUA). Astfel, suma totală a debursărilor efectuate în cadrul programelor curente va constitui circa 810 milioane dolari”, a declarat șefa misiunii FMI în R. Moldova, Alina Iancu.
Potrivit experților FMI, economia R. Moldova, afectată de influența războiului dus de Federația Rusă în Ucraina și de șocurile asociate cu prețurile la resursele energetice, se redresează. Cu toate acestea, rămâne înalt riscul de înrăutățire a situației.
„Prognozăm o creștere economică de 2,6 la sută în 2024 și 3 la sută în 2025, în principal, datorită cererii interne puternice. Începând cu luna octombrie a anului 2023, inflația s-a plasat în general în limitele intervalului de 5 ± 1,5 la sută, țintit de Banca Națională a Moldovei. Rămâne înalt riscul de înrăutățire a situației, în principal din cauza războiului din Ucraina și unor posibile noi șocuri în sectorul energetic. Totodată, se atestă și factori benefici creșterii economice, cum ar fi progresul mai rapid al reformelor structurale, inclusiv în cadrul Planului de creștere al UE, și progresul constant pe calea aderării la UE”, a precizat Iancu.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram
Revizuirea în scădere a deficitului bugetar pentru anii 2024 și 2025, la 4,4 la sută și, respectiv, 4,0 la sută din PIB, reflectă veniturile mai mari decât s-a preconizat, determinate de creșterea puternică a salariilor și a importurilor. Între timp, cheltuielile publice au rămas în mare parte neschimbate, cu o reechilibrare binevenită în favoarea investițiilor pentru anul viitor.
„Se atestă rezultate bune în ceea ce privește indicatorii cantitativi, în paralel cu realizarea neuniformă a reformelor structurale. Autoritățile au îndeplinit condițiile legate de incluziunea financiară, sectorul asigurărilor și cel al întreprinderilor de stat. Totodată, în curând urmează să fie prezentate spre adoptare Parlamentului modificările legislative pentru consolidarea autonomiei și guvernanței Băncii Naționale a Moldovei. Acțiunile convenite privind înființarea Curții Anticorupție și asigurarea dotării corespunzătoare cu personal a Procuraturii Anticorupție sunt în curs de desfășurare. Trecerea de la acordarea de subvenții pentru energie în factură la transferuri în numerar bine direcționate s-a realizat la timp, până la începerea sezonului de încălzire. Alte măsuri de reformă convenite în cadrul programului RSF sunt în curs de desfășurare, dar va fi necesar mai mult timp pentru finalizarea lor”, a conchis șefa misiunii FMI în R. Moldova.
Ședința Consiliului de directori executivi al FMI, în cadrul căreia vor fi discutate evaluările programelor R. Moldova, este planificată pentru mijlocul lunii decembrie. În cadrul programului, care va dura până în octombrie 2025, sunt prevăzute încă două evaluări.
Acum două săptămâni, secretarul de stat de la Ministerul Finanțelor, Ion Gumene, a anunțat că asistența financiară acordată de FMI va fi majorată după ce, în ultima misiune la Chișinău, experții au constatat că R. Moldova a înregistrat progrese substanțiale.
Ultima vizită întreprinsă de experții FMI în R. Moldova a avut loc în perioada 1-11 octombrie curent.