Feroviarii au început să-și ridice salariile pentru septembrie. CFM va primi încă un lot de motorină de la stat

Feroviarii au început să-și ridice salariile pentru septembrie. CFM va primi încă un lot de motorină de la stat
Sursa foto: Igor Lugovoi

Angajații Căii Ferate din Moldova (CFM) au început să-și primească salariile restante pentru luna septembrie a anului trecut. Totodată, întreprinderea de stat urmează să primească încă o lună motorină din rezerva de stat. Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, a anunțat acest lucru în seara zilei de 7 aprilie, în cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

„Chiar astăzi au fost la mine contabilul-șef și directorul general interimar de la Căile Ferate. Am rezolvat ca, pentru încă o lună, să primească 250 de tone de motorină din rezerva de stat, ca să-și poată îndeplini obligațiile, să transporte marfa și să obțină resurse financiare. Domnul director mi-a spus că ei fac plățile acum pentru luna septembrie”, a declarat Vladimir Bolea.

Potrivit ministrului, plata salariilor rămâne prioritatea numărul unu pentru conducerea întreprinderii. În paralel, CFM împreună cu Agenția Proprietății Publice organizează licitații pentru a vinde vagoanele casate.

Calea Ferată a Moldovei organizează noi licitații, pentru a achita restanțele salariale
Calea Ferată din Moldova (CFM) încearcă în continuare să acumuleze resurse pentru achitarea restanțelor salariale de circa 30 milioane lei. Luni, 7 aprilie, întreprinderea de stat a anunțat că scoate la licitație zeci de locomotive, vagoane și alte bunuri. Astfel, în perioada 16–25 aprilie, CFM va…
„Au foarte multe vagoane, de zeci de ani, care sunt casate și care urmează a fi vândute. Se formează la licitații prețuri corecte, ei se ocupă de licitații, m-au informat astăzi. Azi am auzit și acum de la radio – să vândă, să plătească salariile. Eu cred că dacă ei vor reuși să vândă – că au fier vechi foarte mult, tăiat, pregătit, în cantități foarte mari – vor încasa resurse financiare”, a precizat oficialul.

Calea Ferată din Moldova se confruntă cu probleme financiare de câțiva ani. În 2020 și 2021, compania a fost la un prag de faliment. Situația a început să se agraveze după luna august 2022, când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Schimbarea a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și, implicit, la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

În prezent, trenurile întâmpină dificultăți tot mai mari din cauza lipsei de motorină și a problemelor logistice, iar lipsa de finanțare amenință întregul sistem feroviar.

Angajații Căii Ferate nu și-au primit salariile de mai bine de jumătate de an și au organizat mai multe proteste. La începutul lunii martie, noul șef al Căii Ferate, Sergiu Cotelnic, le-a spus angajaților că în următoarele două luni urmează să fie achitate trei salarii restante, iar CFM va primi motorină din rezerva de stat a Guvernului.

Până acum, întreprinderea a primit două loturi de motorină din rezerva de stat, fiecare a câte 250 de tone.

Calea Ferată din Moldova recepționează al doilea lot de motorină din Rezerva de stat
Întreprinderea de Stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) recepționează astăzi cel de-al doilea lot de motorină din Rezerva de stat, livrat de Agenția Rezerve Materiale în baza dispoziției Guvernului. Cele 250 de tone de motorină, recepționate astăzi, sunt depozitate la sucursalele întreprinderii din…