Fermierii solicită Guvernului să le achite datoriile la subvenții până la 31 martie

Fermierii solicită Guvernului să le achite datoriile la subvenții până la 31 martie
Sursa foto: Facebook/Forța Fermierilor

Asociația „Forța Fermierilor” a emis o declarație în care atenționează că situația în care s-au pomenit agricultorii din țară este dezastruoasă și nu dispun de bani pentru a începe lucrările agricole de primăvară. Din banii pentru subvenții, fermierii susțin că își vor putea plăti dobânzile pe care le au la credite, transmite postul public de televiziune Moldova 1.

Agricultorii afectați de seceta din 2022 spun că nu au nici până acum o claritate din partea ministerului de resort în ceea ce privește motorina din România.

„Noi nu am primit un răspuns definitiv cu motorina din România. Acum agricultorii se pregătesc de lucrările de primăvară, duc o lipsă enormă de resurse financiare. Subvențiile la dobânzile care au fost luate la credite se întind. Ar fi bine dacă acestea ar fi acordate într-un mod cu mult mai operativ. Noi am pus pe 31 martie termenul limită”, a declarat președintele Asociației Forța Fermierilor, Ion Plămădeală.

Recent, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea, s-a pronunțat referitor la motorina din România. Bolea a dat asigurări că aceasta va ajunge la Agenția Rezerve Materiale până la sfârșitul acestei luni. Ulterior, urmează să fie semnat contractul de depozitare, după care va începe repartizarea combustibilului, transmite susrsa citată.

Anul trecut, zeci de fermieri au protestat cu tehnica agricolă în Piața Marii Adunări Naționale și au cerut să fie instituit un moratoriu privind calcularea penalităților la creditele luate. Atunci, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, a declarat că în țara noastră nu ar exista un temei legal care să permită acest lucru.

Reprezentanții Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare susțin că la 1 ianuarie 2024, Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) avea recepționate 6.572 cereri de acordare a subvențiilor pe cele 5 forme de subvenționare (avans, post-investiții, complementare, pe etape, plăți directe pentru sectorul zootehnic).

La situația din 22 ianuarie AIPA a reușit achitarea a 878 de cereri de acordare a subvențiilor în sumă de circa 155 milioane de lei.