Fermierii români vor putea să importe grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță din R. Moldova sau Ucraina
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) din România a publicat pe site-ul insituției, în secțiunea „Transparență decizională”, un proiect de Ordonanță de Urgență, prin care se stabilește cadrul legal privind importurile de produse agricole din Ucraina sau R. Moldova. Documentul introduce un mecanism de autorizare a operatorilor economici români pentru permiterea importului de grâu, porumb, semințe de floarea soarelui și rapiță.
Proiectul de act normativ prevede că doar anumite categorii de operatori economici români pot fi autorizați pentru operațiuni de import a produselor agricole din Ucraina sau R. Moldova.
Categoriile vizate sunt: operatorii care desfășoară activități economice ce țin de fabricarea uleiurilor și grăsimilor, a produselor de morărit, a preparatelor pentru hrana animalelor de fermă, preucm și reșterea animalelor.
Produsele agricole care pot face obiectul importului, în condițiile actului normativ supus dezbaterii publice sunt următoarele: grâu, porumb, semințe de rapiță sau de rapiță sălbatică (chiar sfărâmate) și semințe de floarea-soarelui (chiar sfărâmate).
Astfel, în baza autorizației de import eliberată de MADR, operatorul economic român încheie un contract de import cu un operator economic licențiat de către Ucraina sau R. Moldova pentru cantitatea de produs necesară și au loc operațiunile de import, sub supravegherea autorităților vamale române.
Înainte de intrarea în procesul de valorificare sau producție, produsele sunt verificate de către Autoritatea Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România, pentru validarea respectării calității prevăzute în certificatul de conformitate inițial.
Vineri, 29 septembrie, ministrul român al Agriculturii, Florin Barbu, a declarat că România va încerca să dubleze cantitatea de cereale ucrainene care tranzitează brațul Sulina. Potrivit News.ro, în urma unei întrevederi cu fermierii din județul Timiș, Barbu a spus că România are Ordonanţa făcută pentru a licenţia fermierii români care vor să aducă cereale din Ucraina.
Anterior, miniștrii Agriculturii din România și Ucraina au agreat bilateral un mecanism de import de cereale ucrainene în România, care licențiază companiile de export și import, iar la destinație pot fi doar fermieri și procesatori.
Amitim că România este una dintre cele cinci state UE care au cerut insistent la începutul lui 2023 Comisiei Europene să accepte prelungirea interdicției de import de grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță din Ucraina.
Interdicția a fost valabilă din luna mai până pe 15 septembrie curent, după care, Comisia Europeană a decis să nu prelungească restricția.