Fermierii nu renunță la proteste: Ar putea ajunge și în fața Parlamentului

Fermierii nu renunță la proteste: Ar putea ajunge și în fața Parlamentului
Captură de ecran: Democrația Acasă/Facebook

Fermierii din sudul țării spun că nu renunță la proteste. Directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău a declarat, pentru Radio Moldova, că agricultorii ar putea să ajunge cu proteste și în fața Parlamentului.

Pe 17 septembrie, mai mulți agricultori din sudul țării au protestat cu tehnica agricolă pe drumurile naționale, cerând măsuri reale de sprijin pentru sectorul agricol. Fermierii au cerut demisia ministrului Agriculturii și au solicitat discuții cu președintele Parlamentului Igor Grosu, șefa statului Maia Sandu, premierul Dorin Recean și guvernatoarea Băncii Naționale.

Între timp, ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, i-a invita pe fermieri la discuții, pentru a-i inform  despre rezultatele vizitei sale la Bruxelles, unde a lansat apelul de constituire a Fondului de solidaritate și dezvoltare pentru agricultura moldovenească, la care să contribuie țările membre ale UE.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Totuși, fermierii spun că nu renunță la proteste. Ei cer declararea stării de urgență în agricultură și nu exclud că protestele vor ajunge în fața Parlamentului.

„Vor fi proteste în următoarele zile, noi planificăm să venim în fața Parlamentului cu oamenii, fără de tractoare. Vrem să vedem ce reacție vor avea cei din Parlament și Președinție”, a spus directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău pentru Radio Moldova.

De cealaltă parte, președintele Comisiei parlamentare agricultură și industrie alimentară, Alexandr Trubca,  susține că declararea stării de urgență în agricultură nu este o soluție.

Deputatul a precizat, pentru Radio Moldova, că din moment ce va fi promulgată legea specială votată săptămâna trecută de Legislativ, fermierii vor obține un răgaz de șase luni pentru renegocierea contractelor cu creditorii și o amânare a plăților până la 31 decembrie 2025. Totodată, Alexandr Trubca a mai precizat că Guvernul discută acum cu partenerii europeni despre atragerea unei asistențe de 150 de milioane de euro pentru fermierii afectați de secetă.

Fermierii au ieșit la protest. Cer modificarea legii privind măsurile de sprijin pentru sectorul agricol
Agricultorii din R. Moldova au ieșit marți, pe 17 septembrie, cu tehnică agricolă pe drumurile naționale, pentru a cere de la autoritățile centrale măsuri reale de redresare a situației din sectorul agricol. Directorul Asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Bădărău, a precizat că agricultorii pro…
Ministrul Agriculturii invită fermierii la discuții: „Căutăm soluții și facem apel la dialog”
Agricultorii afectați de seceta și arșița din acest an au fost invitați la discuții de către ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea. Întrevederea urmează să aibă loc joi, 19 septembrie. Ministrului Vladimir Bolea a declarat că urmează să discute cu fermierii despre rezultat…