Fermierii, despre ajutorul de la Guvern: „Dați bani pensionarilor. Nouă dați-ne acces la credite ieftine”
Ajutorul de 100 de milioane de lei, anunțat de Guvern pentru agricultorii afectați de seceta și temperaturile extreme din această vară, nu vor rezolva situația din sector. Fermierii insistă în continuare pe instituirea stării de urgență în agricultură, care ar duce la stoparea procesului de calculare a penalităților și a executării silite de către creditori. Despre acest lucru au declarat fermierii Serghei Ivanov și Dinu Todos în cadrul emisiunii „Rezoomat” de la Rlive TV.
„Noi nu am cerut bani din buget. Tot timpul am spus că ajutorul financiar către agricultură să se ofere doar din banii vin de la partenerii externi, din bugetul statului nu suntem de acord cu alocarea banilor. (...) 100 de milioane de lei este o sumă infimă, care nu va ajuta agricultura. (...) Noi am spus, nu vrem să de dați bani din bugetul țării, dați la pensionari. Nouă dați-ne acces la credite ieftine, (...) ca noi să ne putem credita, să putem stinge acele credite luate la 17%, la 20%, la 30% de la microfinanțări”, a declarat fermierul Serghei Ivanov din raionul Fălești.
Agricultorul Dinu Todos, din raionul Cahul, spune că „orice ajutor este binevenit”, dar „ca soluție pe termen lung”, ajutorul de 100 de milioane de lei „este zero”. Fermierii mai declară că ar putea să organizeze noi proteste dacă nu vor fi auziți de autorități. Totodată, agricultorii susțin că ministrul agriculturii ar trebui să fie demis și înlocuit cu o persoană care vine din domeniu.
„Nu doresc să ajungem în situația în care fermierii vor fi buturuga de care se împiedică calea integrării europene a actualei guvernări. (...) Al treilea an - aceleași promisiuni, aceleași vorbe, același ministru și aceleași probleme. Nu avem un mecanism pe termen lung de soluționare a problemelor. De aceea noi am cerut demisia și înlocuirea domnul Bolea cu un ministru care vine din rândul fermierilor”, a declarat Dinu Todos, agricultor de la Cahul.
Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM
Agricultorii insistă în continuare pe instituirea stării de urgență în agricultură, lucru care le-ar oferi posibiltatea să beneficieze de stoparea procesului de calculare a penalităților și a executării silite de către creditori.
Prim-ministrul Dorin Recean și ministru Agriculturii, Vladimir Bolea, s-au întâlnit pe 20 august cu mai mulți agricultori și reprezentanți ai asociațiilor de crescători de cereale, culturi oleaginoase și sfeclă de zahăr. În cadrul întrevederii, Dorin Recean a declarat că în următoarele două săptămâni, Guvernul va aloca 100 de milioane de lei din Fondul de intervenție în agricultură pentru compensarea pierderilor suportate de producătorii agricoli, afectați de secetă și temperaturile extreme din această vară.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, până în prezent au fost întocmite 2.428 de acte de constatare a pierderilor suportate de agricultori, ca urmare a condițiilor climaterice nefavorabile în toate regiunile țării. Este vorba despre 97 de mii de hectare de culturi agricole. Cea mai afectată cultură este porumbul.