Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza înghețurilor pot solicita ajutor de la stat

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza înghețurilor pot solicita ajutor de la stat
Sursa foto: Budimir Jevtic, Shutterstock

Fermierii care au înregistrat pierderi din cauza înghețurilor pot solicita ajutor de la stat, anunță Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA). Persoanele afectate trebuie să anunțe primăriile în termen de 24 de ore de la producerea fenomenului, după care primarul convoacă o comisie specială. În termen de șase zile lucrătoare, aceasta trebuie să evalueze pagubele în teren și să întocmească actul de constatare.

„Acest act este înregistrat în evidența contabilă și este necesar pentru obținerea Avizului de atestare a impedimentului justificator, eliberat de Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova. Ulterior, este utilizat pentru renegocierea termenelor de plată cu băncile, furnizorii și alți creditori. Este esențial ca fermierii să acționeze prompt și să colaboreze cu autoritățile locale pentru o evaluare eficientă”, precizează responsabilii.

Potrivit MAIA, coborârea temperaturii sub 0°C în perioada de vegetație afectează afectează cel mai mult caișii, piersicii, cireșii, vișinii, mărul, nucul, alunul și soiurile timpurii de viță-de-vie.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Pentru atenuarea riscurilor, specialiștii recomandă următoarele măsuri: fumigații (prin arderea paielor sau resturi vegetale); irigare prin aspersiune în plantațiile superintensive; ventilare forțată a aerului; utilizarea sistemelor anti-îngheț, inclusiv cu raze infraroșii.

Totodată, Ministerul Agriculturii încurajează fermierii să își asigure culturile. Conform prevederilor Legii nr. 183/2020, statul subvenționează până la 70% din costul primei de asigurare. Anul trecut au fost depuse 502 cereri în acest sens, iar Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a achitat peste 61 milioane de lei din bugetul de stat pentru acoperirea primelor de asigurare.

Amintim că, până miercuri, 9 aprilie, R. Moldova se află sub două coduri galbene: unul de schimbare bruscă a vremii și altul de îngheț. Potrivit Serviciului Hidrometeorologic de Stat, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri cu intensitatea de până la -5°C.

SHS a emis cod galben de îngheț în toată țara. Intervalul de acțiune și recomandările specialiștilor
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis un alt cod galben, de această dată - de îngheț. Avertizarea intră în vigoare marți, 8 aprilie și va fi valabilă în toată țara până miercuri, 9 aprilie. Potrivit sinopticienilor, în orele nocturne și ale dimineții se prevăd înghețuri cu intensitatea d…
Cod galben de schimbare bruscă a vremii. Intră în vigoare sâmbătă și va fi valabil în toată țara
Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis cod galben de schimbare bruscă a vremii. Avertizarea intră în vigoare sâmbătă, 5 aprilie și va fi valabilă în toată țara până pe 9 aprilie. În intervalul 5-6 aprilie, în cea mai mare parte a țării vor cădea precipitații. Astfel, pe parcursul zilei
Risc de îngheț în nordul țării. Ce spun meteorologii și reprezentanții Ministerului Agriculturii
Săptămâna viitoare, teritoriul R. Moldova va fi traversat de un val de aer polar, care va aduce vreme rece, informează Teleradio-Moldova. Meteorologii spun că există risc de îngheț, în special în nordul țării, fapt care ar putea pune în pericol pomii înfloriți. Potrivit sinopticienilor, în perioada…