„Falsuri grosolane fabricate”. Ambasada Rusiei de la Chișinău, despre noul scandal de spionaj

„Falsuri grosolane fabricate”. Ambasada Rusiei de la Chișinău, despre noul scandal de spionaj
Sursa foto: Veaceslav Ceban / Radio Europa Liberă

Cu puțin timp în urmă, Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a confirmat reținerea a doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți că ar fi furnizat informații unui angajat al unei ambasade de la Chișinău. Potrivit informațiilor din presă, ar fi vorba despre ambasada Federației Ruse. Într-o reacție, misiunea diplomatică a calificat acuzațiile care i se aduc drept „falsuri grosolane fabricate” și o „nouă manifestare a sentimentelor anti-ruse, create artificial în R. Moldova”.

„Cu exact un an în urmă, în iulie 2023, în R. Moldova a mai avut loc o campanie de amploare, în cadrul căreia ambasadei Rusiei i s-au adus acuzații nefondate și false care vizează „activități de spionaj” și „imixtiune” în procesele interne din țară. Atunci, totul s-a finalizat cu decizia Chișinăului de a reduce drastic numărul de angajați ai instituțiilor ruse din R. Moldova și, bineînțeles, cu contramăsuri din partea noastră. Nu este exclus că în prezent se pregătește terenul pentru acțiuni similare”, se arată în nota misiunii diplomatice.

În cadrul aceluiași mesaj, reprezentanții ambasadei ruse au menționat că apariția informațiilor despre presupusele „activități de spionaj” ale diplomaților ruși ar avea legătură cu „procesele electorale în desfășurare în R. Moldova” și că „anumite forțe” ar încerca să folosească subiectul spionajului în campania electorală.

„Sperăm ca autoritățile moldovenești vor da dovadă de bun simț și se vor abține de la luarea unor decizii neprietenoase în raport cu misiunea diplomatică rusă și angajații acesteia, pe baza unor falsuri grosolane fabricate”, a conchis ambasada.
VIDEO/ Doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră - reținuți pentru trădare de patrie și complot
Noi detalii în privința descinderilor matinale din clădirea Legislativului. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) anunță reținerea a doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră. Potrivit autorit…

Amintim că, în această seară, PCCOCS și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au anunțat reținerea a doi funcționari din Parlament și din Poliția de Frontieră, bănuiți de trădare de patrie și complot împotriva R. Moldova, în comunicarea lor cu angajatul unei ambasade de la Chișinău. Anterior, dimineața, ofițerii SIS și procurorii PCCOCS au efectuat percheziții la Parlament.

„Faptele au avut loc începând din anul 2023. Astfel, unul din ei este bănuit de trădare de patrie, după ce ar fi cules și livrat angajatului ambasadei informații pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova. Cel de-al doilea funcționar este bănuit de complot împotriva R. Moldova. Acesta a acționat în scopul obținerii unor beneficii personale. Astfel, funcționarul a menținut contactul cu angajatul ambasadei, în vederea culegerii și transmiterii către acesta a informațiilor pentru a fi folosite în dauna intereselor R. Moldova”, a preizat PCCOCS.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Potrivit NewsMaker, printre persoanele reținute se numără șeful Direcției juridice a Parlamentului, Ion Creangă. Sursa citată notase că descinderile au avut loc într-un dosar pentru trădare de patrie, sub formă de spionaj în favoarea Rusiei. Aceiași versiune a fost enunțată anterior de către jurnaliștii Europei Libere, care au făcut trimitere la surse din cadrul SIS.

Anterior, președintele Parlamentului, Igor Grosu, a confirmat că în dosar este vizat Ion Creangă. Totodată, șeful interimar al PCCOCS, Victor Furtună, a declarat pentru Teleradio-Moldova că în cadrul descinderilor din această dimineață a fost reținută o persoană, însă nu a oferit detalii despre identitatea acesteia.