Exporturile moldovenești sunt în continuă scădere - ANALIZĂ

Exporturile moldovenești sunt în continuă scădere - ANALIZĂ
Colaj ziar.md. Sursa foto: Giurgiulesti International Free Port

Comerțul R. Moldova stagnează deja al doilea an, iar datele din primul trimestru al acestui an arată că exporturile moldovenești sunt în continuă scădere. Puternic au scăzut exporturile de bunuri, iar în ultima jumătate de an stagnează și exportul de servicii. Datele au fost prezentate vineri, 12 iulie, de expertul în politici economice, Veaceslav Ioniță, în cadrul emisiunii Analize economice cu „Veaceslav Ioniță”.

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, exportul R. Moldova de bunuri și servicii în anul 2023 a fost de 6,49 miliarde de dolari, dintre care 4,05 mlrd/dolari pentru exportul de bunuri și 2,44 mlrd/dolari pentru exportul de servicii. În anul 2024, primul trimestru, în valoare anuală – 6,31 mlrd/dolari: 3,90 mlrd/dolari-exportul de bunuri; iar 2,41 mlrd/dolari-exportul de servicii.

„În 2023 a fost înregistrată scădere, iar datele din primul trimestru al acestui an arată că sunt în scădere continuă exporturile moldovenești. Destul de puternic scad exporturile de bunuri. În ultima jumătate de an se înregistrează o stagnare a exportului de servicii. Exporturile R. Moldova în prezent stagnează din cauza că în 2023 a fost înregistrată o scădere destul de pronunțată a exportului de bunuri, dar a fost înregistrată o ușoară creștere a exportului de servicii în prima jumătate a anului și o ușoară stagnare în a doua jumătate a anului trecut”, a spus Veaceslav Ioniță.

Vorbind despre exportul R. Moldova de servicii, expertul a declarat că până în trimestrul III din 2023, a fost o creștere continuă spectaculoasă, a exportului de servicii. Din trimestrul III, 2023, acestea înregistrează o ușoară stagnare.

Exportul R. Moldova de servicii IT

„Fenomenul Republicii Moldova este exportul de servicii IT. Dacă în 2010 acest tip de export practic nu exista, a crescut încet până în 2015, iar după 2017 a înregistrat o creștere puternică. Adevărata creștere a exportului de servicii IT a început după ce s-au oferit facilități fiscale și s-au deschis parcurile IT. Creșterea spectaculoasă a fost până în 2023. Din trimestrul III din 2023, înregistrează o ușoară stagnare”, a mai declarat expertul.

Servicii de transport de pasageri și de mărfuri

Despre exportul R. Moldova de servicii de transport de pasageri și de mărfuri, economistul a afirmat că în 2010 acesta a totalizat 260 de milioane de dolari. A urmat o perioadă de creștere continuă, iar în 2020 s-a prăbușit până la 250 mil/dolari. În prezent, exportul R. Moldova de servicii de transport de pasageri și de mărfuri a atins maxima istorică, înregistrând în 2024, primul trimestru, în valoare anuală – 530 mil/dolari: 291 mil/dolari-exportul de mărfuri, iar 123 mil/dolari-exportul de pasageri.

„Mult timp ramura transportului de pasageri a fost cea mai mare ramură în structura exportului R. Moldova. După 2015 a fost depășită de IT. Pandemia a prăbușit dramatic ramura transportului. A fost înviorată ulterior, cât de cât, pe fundalul războiului dus de către Federația Rusă în Ucraina, care a generat cel puțin 100 mln/dolari exporturi. A fost înregistrată o creștere. În prezent este într-o ușoară creștere, dar creșterea a încetinit deoarece Ucraina caută și alte soluții decât cele pe care le poate oferi R. Moldova și asta are un impact negativ asupra exporturilor noastre de servicii de transport”, a afirmat economistul.

Exportul de servicii educaționale

Referitor la exportul de servicii educaționale, analistul economic a menționat că în 2010 au fost de 18,7 milioane de dolari (mln/dolari). Cifra a crescut treptate până la 83,3 mln/dolari în 2022 – maxima istoricăpentru R. Moldova. În prezent avem – 79,9 mln/dolari.

„În 2022 a fost înregistrată cea mai puternică creștere, au fost mulți studenți străini, inclusiv din Ucraina. Republica Moldova are un potențial enorm privind exportul de servicii educaționale, trebuie doar eforturi de depus pentru a îmbunătăți situația și a crește acest indicator”, a spus analistul economic.

Exportul Republicii Moldova de bunuri

„În 2022 a fost înregistrat un volum mare de export către Ucraina și a fost legat strict de războiul dus de către Federația Rusă. De bază a fost exportul de produse petroliere. Acum exporturile moldovenești au scăzut cu 440 mln/dolari. Aproape corespunde cu scăderea exporturilor către Ucraina. De fapt, noi nu am avut o creștere atât de mare a exporturilor. A fost o creștere virtuală pe fundalul războiului din țara vecină. Acum avem o scădere virtuală. Exporturile R. Moldova de bunuri au crescut până în trimestrul întâi din 2023, după avem o stagnare”, a menționat economistul.

Vorbind despre exporturile nete de bunuri (fără reexporturi), analistul economic a afirmat că din 2022 acestea au început a scădea, dar situația din Ucraina a impulsionat un pic și s-a creat impresia că exporturile noastre cresc.

Producția agricolă

Potrivit lui Veaceslav Ioniță, anul 2021 a fost foarte bun din punct de vedere al producției agricole. A fost înregistrată o creștere spectaculoasă a exportului de producție agricolă, în special cerealiere. Din păcate, anul 2022 nu a fost cel mai bun și R. Moldova a avut practic exporturile la nivelul anului 2021, după care au scăzut, dar formal erau un pic mai mari datorită efectului războiului. 2023 a fost un an cu exporturi excepționale, datorită exportului de fructe.

În timp ce totul scădea, fructele au determinat creșterea , ceea ce a permis o ușoară creștere. Acum totul este într-o stagnare de circa un an, iar scăderea care se înregistrează este că R. Moldova a pierdut posibilitatea de a importa din Ucraina, dar și a exporta către Ucraina.

Petrolul, cel mai mare capitol de export al R. Moldova?

Economistul afirmă că cel mai bun exemplu care descrie situația clară sunt produsele petroliere. R. Moldova niciodată nu a fost un exportator de produse petroliere. În 2015 era la nivel formal de 10 milioane de dolari (mln/dolari). Odată cu începerea războiului Federației Ruse în Ucraina, petrolul a devenit cel mai mare capitol de export al R. Moldova. În trimestrul trei din 2023 a ajuns la 680 de milioane de dolari, în valoare anuală.

Ulterior, Ucraina a găsit și alte soluții, iar R. Moldova nu a mai exportat atât de mult petrol în țara vecină. În primul trimestru din 2024, exportul produselor petroliere din R. Moldova către Ucraina, în valoare anuală, a fost de 307 milioane de dolari. Astfel, a fost pierdut de către Republica Moldova reexportul de produse petroliere.