Exporturile moldovenești de carne și ouă pe piața UE - în continuare modeste. Explicația autorităților

Exporturile moldovenești de carne și ouă pe piața UE - în continuare modeste. Explicația autorităților
Sursa foto: lucian coman's Images

În prezent, o singură companie autohtonă deține dreptul de a exporta carne de pasăre proaspătă și procesată termic în UE, în timp ce alte trei întreprinderi pot exporta ouă de consum. Ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, a explicat că situația este determinată de standardele stricte impuse de piața comunitară, pe care doar câțiva producători locali reușesc să le îndeplinească. Potrivit oficialei, procesul de adaptare la cerințele UE este îndelungat și costisitor.

„Mai mulți antreprenori mi-au spus că s-au pregătit mai bine de un an pentru a obține certificatele de calitate necesare. (...). Produsele noastre sunt așteptate în UE, dar trebuie să fim pregătiți să respectăm toate cerințele”, a declarat Doina Nistor la emisiunea „La 360 de grade” de la Radio Moldova.

Ministra susține că deși dacă volumul actual de exporturi este modest, interesul și beneficiile economice sunt semnificative. Prețul obținut de la clienții europeni este considerabil mai bun decât pe piața internă, fapt care le permite producătorilor să mențină prețuri competitive acasă și să își diversifice piețele.

„Un client din Țările de Jos, după ce a testat calitatea cărnii de pui moldovenești, a plasat comenzi pe trei - patru luni înainte. Antreprenorul respectiv dorește acum să sprijine și alți fermieri să învețe tehnologia necesară pentru a satisface cerințele pieței europene”, a mai spus ministra.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Țara noastră a fost listată pentru prima dată în regulamentele UE în martie 2023, obținând dreptul de a exporta carnea procesată de pasăre și ouă de consum (categoria A).

Ulterior, la finele lunii aprilie 2024, agenții economici din R. Moldova au primit permisiunea de a exporta în Uniunea Europeană carne de pasăre proaspătă (în stare refrigerată și congelată), iar pe 20 decembrie 2024 - permisiunea de a exporta produse din carne de pasăre.

Primul producător de ouă de consum din R. Moldova (categoria A) a fost listat cu dreptul de a-și exporta produsul în UE pe 8 octombrie 2024.

Potrivit Radio-Moldova, în țara noastră activează 43 de fabrici avicole și aproape 227 de mii de gospodării individuale în care sunt crescute până la șase milioane de păsări. De asemenea, în republică funcționează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, care furnizează anual aproape 45 de mii de tone de carne, iar în cele 12 centre de colectare a ouălor sunt ambalate în fiecare an aproape 253 de milioane de ouă.