Explicațiile comisiei juridice despre reexaminarea legii privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor
Parlamentul a reexaminat joi, 17 august, proiectul de lege privind evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor, după ce documentul a fost restituit de șefa statului, Maia Sandu.
Conform declarațiilor din cadrul ședinței Parlamentului, în scrisoarea de reexaminare transmisă Legislativului de către președinta Sandu se menționează că „exercițiul de evaluare externă este însoțit de o multitudine de riscuri, iar pentru reducerea lor sunt necesare contrabalanțe legislative”.
Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a menționat în plen că în demersul președintelui este solicitată uniformizarea în ceea ce ține criteriul de integritate etică, a prevederilor legii cu privire la evaluarea tuturor judecătorilor și procurorilor și cea cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ.
„Ce a solicitat doamna președinte este să uniformizăm, pe cât posibil, prevederile legii cu privire la evaluarea externă a tuturor judecătorilor și procurorilor cu prevederile legii cu privire la evaluarea judecătorilor CSJ.
Și anume în ceea ce ține de criteriul de integritate etică, care era diferit în cele două legi, din cauză că în discuțiile cu Comisia de la Veneția a fost acceptată o formulă, iar ulterior am reușit să agreăm o altă formulă (...). Respectiv, este bine să o uniformizăm (...) pentru a oferi posibilitatea Comisiei de Vetting să evalueze în mod egal toți judecătorii”, a declarat președinta Comisiei parlamentare.
Totodată, comisiile de evaluare a judecătorilor și procurorilor vor lua în considerare hotărârile judecătorești irevocabile, cu excepția celor care sunt considerate arbitrare sau vădit nerezonabile.
Inițiativa legislativă care prevede evaluarea externă a judecătorilor și a procurorilor a fost adoptată de Parlament la sfârșitul lunii iulie curent.