Experți de pe ambele maluri ale Nistrului au vizitat fostul sediu al liceului „Evrika” din Rîbnița

Experți de pe ambele maluri ale Nistrului au vizitat fostul sediu al liceului „Evrika” din Rîbnița
Sursa foto: Biroul politici de reintegrare

După mai bine de două decenii, experții din domeniul educației de pe ambele maluri ale Nistrului au vizitat complexul de clădiri ce aparțin Liceului Teoretic „Evrika” din orașul Rîbnița, la care Chișinăul a pierdut accesul în vara anului 2004.

Vizita a avut loc astăzi, 28 februarie. Potrivit Biroului politici de reintegrare, în cadrul acesteia a fost efectuată o evaluare generală/primară a situației curente a clădirilor și a terenurilor aferente. Scopul constă în identificarea potențialelor măsuri de intervenție în vederea reluării lucrărilor de reparație a clădirilor, finalizării acestora și dării în exploatare în calitate de obiect infrastructural aflat la balanța Liceului Teoretic „Evrika”.

„Experții de la Chișinău au salutat deschiderea Tiraspolului și au remarcat că urmare a recepționării confirmării scrise privind utilizarea spațiilor respective în scop educațional, specialiștii de nivel tehnic ar putea întreprinde vizite de lucru întru a desfășura expertizele necesare și a demara lucrările ce se impun”, a transmis partea moldovenească.

Rezolvarea problemei liceului din Rîbnița reprezintă una dintre condițiile pe care Chișinăul le-a impus Tiraspolului pentru a permite tranzitul gazelor naturale transportate de la frontiera cu R. Moldova spre regiune, în baza unui acord între Moldovagaz și Tiraspoltransgaz.

Pe parcursul lunii februarie, în stânga Nistrului au început să fie difuzate mai multe posturi de televiziune, inclusiv Moldova 1, We Sport (post lansat de Federația Moldovenească de Fotbal),  TVR Moldova, PRO TV Chișinău, Jurnal TV, TV8 și Noroc TV.

Problema liceului din Rîbnița

După cum notează Zona de Securitate, pe 1 septembrie 1989, la cererea localnicilor, autoritățile de la Rîbnița au decis să deschidă Școala Medie Incompletă nr.12 (din 1993 – Școala Medie) în localul grădiniței nr.13 din oraș, pentru 70 de copii moldoveni. Odată cu ocuparea regiunii transnistrene de către forțele separatiste susținute de Federația Rusă, autoritățile secesioniste au început să intimideze personalul și elevii școlii respective.

Pe parcursul anilor, instituția a fost nevoită să schimbe mai multe sedii, pe care le obținea cu greu de la administrația de ocupație din regiune. Conform Ordinului Ministerului Educaţiei R. Moldova din 13 august 2003, Școala Medie de Cultură Generală nr.12 a fost reorganizată în Liceul Teoretic „Evrika”.

Potrivit Zonei de Securitate, în 2004, câteva zeci de milițieni din stânga Nistrului au intrat în sediul liceului, după ce încercaseră anterior să sigileze instituția, dar au întâmpinat opoziția cadrelor didactice. Preț de câteva ore, un grup format din 16 părinți, profesori și elevi ai liceului de la Rîbnița au ținut blocată ușa de la biroul directorului, pentru a nu-i lăsa pe milițieni să intre în încăpere. Totuși, cei din urmă au spart ușa, arestând imediat toți bărbații.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

În vara anului 2004, personalul și elevii au fost alungați din sediul ce le aparținea și pe teritoriul căruia se construiau, din bugetul de stat al R. Moldova, două blocuri de studii. Părinții și profesorii au fost hărțuiți și amenințați cu dosare penale. La acel moment, aceasta era a treia instituție cu predare în limba română, pe lângă cele de la Tiraspol şi Tighina, vizată de autoritățile separatiste în „războiul școlilor”, iar cazul a atras atenția comunității internaționale.

„Malul Nistrului şi păduricea din apropierea lui ne serveau ca loc unde ne întîlneam cu toţii, dar tot pe furiş. Primul sunet la 1 septembrie 2004 l-am întîlnit tot pe malul Nistrului”, se menționează pe site-ul liceului.

Rămas fără sediu, liceul și-a continuat activitatea în grădinița nr. 21, închiriată de la Uzina Metalurgică din Rîbnița.