„Este o cultură care aduce profit”. Cine este primul fermier moldovean care va crește cânepă industrială

„Este o cultură care aduce profit”. Cine este primul fermier moldovean care va crește cânepă industrială
Sursa foto: Getty Images

Agricultorul Ion Grecu, din sudul țării, este primul fermier moldovean care a obținut autorizația pentru creșterea cânepei industriale. Potrivit Radio Moldova, bărbatul urmează să cultive în acest an planta pe un teren de peste 200 de hectare din localitățile Văleni și Slobozia Mare, raionul Cahul.

„Avem cinci ani la rând în care e secetă și nu putem lua nicio roadă, nici porumb, nici floare, nimic, nimic. Arșița era atât de puternică încât ardea tot. Da, (cânepa industrială - n. red.) este o cultură care aduce profit. Cât de mare secetă nu ar fi, rezistă și măcar nu ieșim în pierdere. O să ieșim cu profit de măcar 50% din ceea ce investim”, a menționat Ion Grecu.

Fermierul intenționează să valorifice întreaga plantă: semințele vor fi transformate în ulei, miezul acestora va fi vândut și folosit la producerea făinii.

„Tot o să folosim. Absolut nimic nu se aruncă”, a precizat bărbatul.

Cultivarea cânepei industriale a fost permisă din nou după ce Guvernul a aprobat în noiembrie 2024 modificarea Regulamentului cu privire la reglementarea activităților de cultivare a plantelor care conțin substanțe stupefiante sau psihotrope.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

La începutului lunii martie curent, Comitetul permanent de control asupra drogurilor din cadrul Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a eliberat prima autorizație pentru cultivarea cânepei în scopul producerii de semințe, fibre și/sau ulei.

„În următorii ani, sau cel puțin la anul, mă gândeam să avem deja și producători de semințe, și vorbim aici de Centrul Național de Cercetare și Producere a Semințelor. Cultivând cânepă industrială, trebuie să avem o industrie dezvoltată. În scopul de producere a uleiului, desigur că avem industrie dezvoltată în R. Moldova. Pe partea de fibre - nu avem unități de procesare. Acum, la prima autorizație care a fost eliberată pentru circa 200 de hectare, 100 de hectare vor fi însămânțate cu cânepă destinată producerii de fibre. Este un agent economic care are un contract cu cineva din afară, care va veni și va aduce utilaj pentru a procesa această cânepă la fibre, deoarece este foarte costisitor să o transporți mai mult de 100 de kilometri”, a explicat secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Șarban.

Cânepa industrială este o cultură agricolă rezistentă la secetă și are peste 25 de mii de utilități. Pe timpuri, până a fi inclusă în categoria culturilor cu efect stupefiant, cânepa industrială era utilizată de către bunicii și străbunicii noștri la producerea textilelor, medicamentelor, dar și în construcție.

Agricultorii moldoveni vor putea cultiva din nou cânepă industrială. Guvernul dă undă verde
În R. Moldova va putea fi cultivată din nou cânepa industrială - plantă care pe timpuri era utilizată de către bunicii și străbunicii noștri la producerea textilelor, medicamentelor, dar și în construcție. În cadrul ședinței din 13 noiembrie, Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului cu privire…
În R. Moldova ar putea fi permisă din nou cultivarea cânepei industriale. La ce etapă este proiectul de lege
Pe timpuri, până a fi inclusă în categoria culturilor cu efect stupefiant, cânepa industrială era utilizată de către buneii și străbuneii noștri la producerea textilelor, medicamentelor, dar și în construcție. În prezent, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) lucrează asupra unui p…