Elevii claselor gimnaziale și liceale din R. Moldova - obligați să vizioneze filmul „Siberia din oase”

Elevii claselor gimnaziale și liceale din R. Moldova - obligați să vizioneze filmul „Siberia din oase”
Sursa foto: Siberia din oase / Facebook

Elevii din clasele gimnaziale și liceale din toate instituțiile de învățământ din R. Moldova vor viziona, în mod obligatoriu, în data de 8 mai, filmul „Siberia din oase”. După vizionarea filmului, instituțiile de învățământ vor organiza „reflecții tematice” cu participarea elevilor. Acest lucru este prevăzut într-un ordin semnat la data de 5 mai de ministrul Educației, Dan Perciun.

Ordinul a fost publicat pe canalul de Telegram „Index”, iar reprezentanții Ministerului Educației au confirmat pentru Ziar.md autenticitatea documentului, precizând că vor reveni ulterior cu detalii la subiect.

„Se aprobă vizionarea obligatorie a filmului „Siberia din oase” în clasele V-XII din toate instituțiile de învățământ publice şi private, cu instruirea în limba română şi limba rusă, la data de 8 mai 2025, ora 12.00”, se arată în ordinul semnat de ministrul Perciun.

Linkul de accesare a filmului va fi transmis fiecărei instituții de învățământ. Conducătorii instituțiilor de învățământ general vor asigura condiții optime pentru vizionarea filmului, ia la final vor organiza „reflecții tematice” în corespundere cu particularitățile de vârstă ale elevilor.

Organele locale de specialitate în domeniul învățământului vor monitoriza respectarea prevederilor prezentului ordin. Responsabilă de verificarea executării prezentului ordin este secretara de stat Valentina Olaru.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de Telegram

Partidul Socialiștilor din R. Moldova a criticat decizia ministerului de a viziona acest film în ajunul celei de-a 80-a aniversări a victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial. Reprezentanții PSRM menționează că „utilizarea școlilor și a copiilor în scopuri de propagandă politică” este absolut inacceptabilă.

„Tentativele de rescriere a istoriei, de a semăna ură și dezbinare în societate sunt cu atât mai periculoase cu cât sunt îndreptate asupra conștiinței tinerei generații. În mod special suntem indignați de presiunile exercitate asupra profesorilor și elevilor cărora le sunt lansate amenințări directe cu concedierea pentru participarea la Marșul Victoriei. Chemările la concedierea cadrelor didactice pentru participarea la acest marș constituie o gravă încălcare a drepturilor omului și a libertății de exprimare”, se arată în declarația PSRM.

Ulterior, într-o reacție, Ministerul Educației a precizat că decizia de a prezenta acest film în școli reflectă angajamentul instituției față de promovarea educației prin mijloace culturale și inovatoare, care susțin învățarea profundă și formarea conștiinței civice în rândul tinerei generații.

„Proiecția filmului are o relevanță educațională deosebită. Pe de o parte, le oferă elevilor ocazia de a reflecta asupra tragediilor provocate de regimurile totalitare ale secolului XX, iar pe de altă parte, pune în lumină valorile fundamentale europene: demnitatea umană, libertatea, drepturile omului și solidaritatea”, au precizat reprezentanții ministerului.

Filmul „Siberia din oase”, în regia Leontinei Vatamanu, prezintă poveștile basarabenilor deportați de către regimul sovietic. „Siberia din oase” este construit din confesiunile a patru protagoniști, care au fost ridicați și trimiși forțat în Siberia în cel de-al doilea val de deportări, în noaptea din 6 spre 7 iulie 1949. Fiecare episod are o istorie separată care punctează ororile şi dramele prin care au trecut zeci de mii de basarabeni în perioada stalinistă.