Echinocțiul de toamnă 2024: Zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi
Duminică, 22 septembrie, are loc echinocțiul de toamnă al anului 2024, debutul acestui anotimp din punct de vedere astronomic, moment din care ziua scade treptat, iar noaptea devine din ce în ce mai lungă. După această zi, toamna își intră pe deplin în drepturi, iar vremea se răcește.
În fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie, este momentul echinocțiului de toamnă, când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”. Echinocțiul de toamnă 2024 este marcat pe 22 septembrie la ora 15:43. Începând cu această dată, zilele vor fi din ce în ce mai scurte, iar nopțile mai lungi.
De două ori pe an, ziua și noaptea au aproximativ aceeași durată, atât în emisfera sudică, cât și în cea nordică. Acest fenomen poartă numele de echinocțiu.
Urmăriți-ne pe canalul nostru de Telegram
La aproximativ o lună de la echinocțiul de toamnă are loc și schimbarea orei. R. Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună, când ora 4:00 devine ora 3:00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.
Medicii avertizează că schimbarea orei ne poate da peste cap organismul. Copiii și persoanele în vârstă sunt cei mai afectați. Până când organismul se adaptează la noul „program”, este recomandată reducerea cafelei, a ceaiului negru/verde, a băuturilor carbogazoase și energizante.