Drona găsită într-o localitate din raionul Criuleni este de „origine rusească”. Anunţul Poliţiei
Drona despistată, marţi, 12 noiembrie, în localitatea Coșernița din raionul Criuleni, a fost ridicată şi examinată de experţii Centrului tehnico-criminalistic şi de expertize judiciare al Inspectoratului General al Poliţiei (IGP).
„După primele examinări s-a constatat că este vorba despre un aparat de zbor de însoțire a dronelor de tip “Shahed” de origine rusească, care nu avea atașat explozibil”, au transmis, marţi seara, reprezentanții Poliției R. Moldova, precizând că nu există riscuri sau pericole pentru siguranţa cetăţenilor din regiune.
„Cercetările la faţa locului continuă”, au precizat autorităţile.
De asemenea, poliția le cere cetățenilor care identifică aparate de zbor sau alte dispozitive suspecte căzute la sol - „să nu se apropie de ele și să nu le atingă, dar să anunțe imediat poliția la numărul de urgență”.
Aceasta este a treia dronă depistată în R. Moldova pe parcursul ultimelor trei zile. Sâmbătă, 10 noiembrie pe teritoriul R. Moldova au fost găsite două drone, prima - în satul Fîrlădeni, raionul Căușeni, iar a doua - în nordul țării, pe un câmp din preajma satului Borosenii Noi, din raionul Rîșcani.
În aceeași zi, Ministerul Afacerilor Externe a anunțat că dispune de informații clare care arată că dronele depistate în raioanele Căușeni și Rîșcani au fost lansate de Federația Rusă.
După ședința Consiliului Suprem de Securitate din 11 noiembrie, președinta Maia Sandu a declarat că cele două drone nu prezintă pericol pentru cetățeni. Cu toate acestea, șefa statului a precizat că „trebuie în continuare să fim vigilenți și să achiziționăm tehnica de care este nevoie ca să avem toată țara protejată și ca toți cetățenii să se simtă în siguranță”.
Într-o reacție, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a menționat pe 11 noiembrie că dronele depistate pe teritoriul țării noastre nu aparțin Federației Ruse, calificând declarațiile Chișinăului drept „atacuri antirusești nefondate, care au devenit o normă în R. Moldova”.
Marţi, 12 noiembrie, MAE i-a înmânat ambasadorului rus la Chișinău o notă de „protest ferm”, inclusiv în legătură cu violarea spațiului aerian al R. Moldova.