Donație de 10 computere noi pentru copii ucraineni refugiați într-o localitate din țară. Cine sunt donatorii

Donație de 10 computere noi pentru copii ucraineni refugiați într-o localitate din țară. Cine sunt donatorii
Sursa foto: PNUD Moldova

Tinerii refugiați din Ucraina, de la Centrul de plasament din comuna Cărpineni, raionul Hîncești, vor putea să se conecteze online la lecții datorită unei donații de computere din partea cititorilor unui ziar japonez. Anunțul a fost făcut vineri, 22 septembrie, de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD Moldova).

Potrivit PNUD, pe lângă cele 10 calculatoare și o imprimantă color, donația conține și produse de igienă și curățenie oferite altui centru de plasament al refugiaților din localitatea Cărpineni. În raionul Hîncești funcționează trei astfel de centre, două fiind în Cărpineni.

Tehnica și produsele de igienă au fost achiziționate din banii donați de cititorii ziarului japonez „Mainichi”, în cadrul campaniei anuale „Salvați copiii”, și transmise la centrele de plasament din Cărpineni prin intermediul PNUD Moldova.

Conform PNUD, o echipă de jurnaliști de la publicația niponă au vizitat, în perioada mai – iulie 2022, mai multe centre de plasament din R. Moldova, pentru a relata despre experiența refugiaților din Ucraina și integrarea acestora în comunitățile-gazdă din țară.

„Centrul de plasament pentru refugiați din Cărpineni cazează acum 69 de persoane. 22 de rezidenți sunt copii, dintre care 10 elevi. În acest an școlar, opt elevi refugiați din Ucraina au fost înmatriculați la liceul cu predare în limba rusă din municipiul Hîncești. Ceilalți doi copii de vârstă școlară învață online în școlile lor din Ucraina”, scrie PNUD Moldova.

De la începutul războiului în Ucraina, autoritățile R. Moldova au înființat 136 de centre de plasament temporar pentru refugiați în toată țara. Potrivit ultimelor date ale Agenției Naționale Asistență Socială în iulie 2023, 53 de centre erau funcționale și cazau 2.079 de refugiați.

Amintim că în grădinițele și școlile din R. Moldova au fost înmatriculați aproape 2.000 de copii refugiați din Ucraina, dublu față de anul trecut. Ei nu vor mai avea statut de audienți, ci vor fi obligați să frecventeze orele, ca toți elevii, vor susține examene și vor primi acte de finalizare a studiilor.