Doi foști șefi din cadrul Ministerului de Interne, puși sub învinuire în dosarul„Interpol”. Detalii de la PA

Doi foști șefi din cadrul Ministerului de Interne, puși sub învinuire în dosarul„Interpol”. Detalii de la PA
Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: harewoodlaw.com

Două persoane au fost puse sub învinuire în dosarul denumit generic „Interpol”. Este vorba despre fostul șef al Direcției Cooperare Polițienească Internațională (DCPI), Viorel Țentiu, și fostul șef al Inspectoratului General pentru Migrație (IGM) Mihail Vodă. Ordonanțe de învinuire finale au fost semnate pe 3 martie de șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin.

Responsabilii din cadrul PA precizează că probele acumulate în ultimele 11 luni au stabilit că mai multe persoane, acționând concertat ca un grup criminal organizat, au reușit să blocheze Notificări Roșie Interpol în privința unor fugari străini din diferite jurisdicții, inclusiv China, Franța, Australia, Rusia și altele, prin comiterea mai multor infracțiuni de corupție și celor conexe, cum ar fi corupere pasivă, corupere activă și falsificarea documentelor.

Cel puțin 28 fugari au beneficiat de această schemă în perioada august 2022 - iunie 2024. De asemenea, potrivit PA, în cadrul investigației, au fost identificate peste 140 persoane din diferite țări care posibil au fost verificate ilegal în bazele de date Interpol.

În R. Moldova, această schemă a implicat două instituții de stat – Direcția Cooperare Polițienească Internațională (DCPI) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) și Inspectoratul General pentru Migrație (IGM) tot din cardul MAI.

Mai exact, IGM elibera confirmări false că fugarii respectivi aveau statut de solicitant de azil, chiar dacă aceste persoane fizic nu au intrat niciodată pe teritoriul R. Moldova. Ulterior, DCPI expedia informație falsă către Interpol referitor la statutul legal a acestor fugari.

După ce Procuratura Anticorupție a efectuat percheziții pe teritoriul R. Moldova, cu suport din partea autorităților franceze și americane, Interpol a intervenit să deblocheze Notificările Roșii în privința acestor fugari. În februarie 2025, pe baza informației prezentate de Procuratura Anticorupție, Interpol a intervenit să deblocheze Notificarea Roșie și în privința lui Vladimir Plahotniuc.

Urmăriți-ne și pe canalul nostru de TELEGRAM

Rulaje bancare din bănci din Emiratele Arabe Unite, arată alimentări bancare în sume de peste 7 milioane Euro în total, în perioada acestei scheme, în interesul unei companii create anume pentru această schemă.

În aceeași perioadă infracțională, octombrie 2022 - mai 2024, rulaje bancare din bănci din România, arată transferuri bancare între soțiile a doi membri ai grupului criminal organizat, ce reprezintă mita plătită pentru serviciile corupte din Moldova. La fel, probele acumulate demonstrează că în perioada 2022-2024, obiectul mitei a inclus și două mașini de lux – un Land Rover și o Toyota Camry, transmise prin terțe persoane și membri de familie.

În prezent, soția unui membru al grupului criminal, precum și soția și fiul mai mare al unui alt membru al grupului criminal au statut de bănuiți.

Ordonanțele de învinuire în privința fostului șef DCPI și fostului șef IGM urmează să fie aduse la cunoștința învinuiților în următoarele 48 ore. Potrivit PA, în următoarele săptămâni sau luni, urmărirea penală în privința la aceste patru persoane urmează să fie terminată. PA precizează că în prezent autoritățile franceze la fel au o investigație activă pe această schemă de corupție de nivel internațional.

În iunie 2024, Procuratura Anticorupție, cu sprijinul autorităților franceze și al FBI, a efectuat percheziții masive pe teritoriul R. Moldova în cadrul unei scheme de corupție, prin care funcționari publici din R. Moldova și alte țări ar fi primit mită pentru a șterge numele mai multor criminali notorii din lista Interpolului, ajutându-i să obțină să obțină azil sau statut de refugiat în diferite state.

Încă două persoane au fost reținute în dosarul Interpol. Detalii de la Procuratura Anticorupție
Încă două persoane au fost reținute în dosarul Interpol. Potrivit Procuraturii Anticorupție, un bănuit este cercetat în libertate, iar altul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. Astfel, în urma desfășurării investigațiilor, pe 9 iunie curent, o persoană a fost reținută la Aeroportul Internațio…

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.